Vučić sa Makronom u Parizu

Svečani doček ispred Jelisejske palate

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Parizu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji mu je upriličio svečani doček ispred Jelisejske palate. Želim da istaknem podršku za sve one koji žele da unaprede odnose između Beograda i Prištine, poručio je Makron. Predsednik Srbije istakao je da je Francuska tradicionalni pravi prijatelj Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Parizu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji mu je upriličio svečani doček ispred Jelisejske palate. Emanuel Makron je poručio da je veoma srećan što ima priliku da ponovo ugosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ukazao je da je uprkos pandemiji potrebno nastaviti dijalog sa susedima, posebno sa Zapadnim Balkanom.

„Posebno želim da istaknem mesto koje Srbija ima za Francusku“, istakao je Makron.

Dijalog koji imamo već tri godine je za mene suštinski bitan, poručio je francuski predsednik.

„Definisali smo prošle godine novu metodologiju za vođenje pregovora pristupanju Evropskoj uniji, želim da se zahvalim predsedniku Vučiću koji od samog početka rekao da podržava tu novu metodologiju i da možemo zajedno da idemo napred da bismo ispunili obaveze da ubrzamo reforme i neophodni napredak Srbije na putu ka EU i da nastavimo zajedno da odgovorimo na aspiracije naroda“, rekao je Makron.

Pored toga, kako kaže, razgovaraće sa predsednikom Vučićem o dijalogu Beograda i Prištine.

„Računajte na moja vrata, a ja ću nastaviti da budem sa vama da postignemo napredak na tom putu, putu normalizacije odnosa, ali i putu koji želi da dovede do stabilnosti i mira u regionu i znam da je to vaš cilj“, rekao je Makron.

Predsednik Srbije je, tokom obraćanja medijima pre sastanka, zahvalio Makronu na posvećenom radu i trudu na razvijanju bilateralnih odnosa i saradnje.

Francuska je za nas važna zemlja i tradicionalni pravi prijatelj Srbije. Sa posvećenim pristupom Makrona nadamo se da možemo da rešmo probleme ali i da povećamo ekonomsku saradnju i trgovinsku razmenu koja je 2019. bila milijardu i 200 miliona evra“, istakao je Vučić. Vučić je istakao i projekat izgradnje metroa u Beogradu, za koji kaže da će promeniti stvari za Srbiju.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button