Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN poručio građanima: Glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni ni za šta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na sednici Saveta bezbednosti UN da Srbija ozbiljno shvata svoje obaveze saradnje sa Mehanizmom, te apelovao na Sud da se spreče pokušaji ponovnog suđenja osobama koje su već osuđene pred Haškim tribunalom, na Kosovu i Metohiji.

Vučić je u svom obraćanju istakao da postoji konkretan problem sa kojim se suočavamo, posebno na teritoriji Kosova i Metohije, koja je pod privremenim mandatom UN, gde se održavaju ponovna suđenja dvojici građanina Srbije kojima je već suđeno u Tribunalu.

Izvor: TANJUG/ PREDSEDNISTVO RS

Dodao je da je u prethodnom periodu bilo pokušaja da se sasluša Nebojša Pavković i da se izruči Vlastimir Đorđević.

“Tražim od Mehanizma i SB UN da spreče pokušaje suđenja osobama koje su već osuđene od strane Mehanizma, jer se to dešava na teritoriji koja je pod privremenim mandatom UN”, rekao je Vučić.

On je istakao i da je Srbija nekoliko puta pokretala pitanje mogućnosti služenja kazni u Srbiji, ali uprkos svim naporima da se to pokrene sa “mrtve tačke” ništa nije postignuto po tom pitanju.

Jel to haška pravda – Srbi osuđeni na ukupno 1.138 godina?

Srbi su u Haškom tribunalu osuđeni na ukupno 1.138 godina, dok Hrvati, bosanski muslimani i Albanci nisu ni za jedan zločin počinjen nad Srbima, što pokazuje kako je haška pravda skrojena, i da po presudama tribunala niko nije odgovoran za zločine nad Srbima, izjavio je Vučić.

On je kazao da mnogi na toj sednici to neće razumeti, ali da treba navesti činjenice koje potkrepljuju kako izgleda haška pravda.

„Srbi su osuđeni na ukupno 1. 138 godina zatvora, u isto vreme Haški tribunal nije optužio nijednog Hrvata za zločine protiv Srba, ni u akcijama Medački džep, ni Bljesak ni Oluja“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da su tužioci Haškog tribunala, kako je rekao, namerno odabrali tri vojna i politička lidera Hrvata, bosanskih muslimana i Albanaca, na tri teritorije gde su bili počinjeni zločini protiv Srba – Gotovinu, Orića i Haradinaja.

Izvor: instagram.com/buducnostsrbijeav

„I po istom obrascu svi oni su bili osuđeni, uz izuzetak Haradinaja jer se nije pojavio nijedan svedok. Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora u prvom stepenu, ali je tajanstvenom odlukom u drugom stepenu sa tri prema dva presuda promenjena u oslobađanje. Orić je za zločine protiv Srba u Bosni u prvom stepenu bio osuđen, ali je misterioznom odlukom drugostepenog suda i glasanjem tri prema dva oslobođen svake odgovornosti. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ili ubili su umrli u vrlo čudnim okolnostima“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da ne želi da veruje da neko želi da kaže kako nije bilo zločina protiv Srba.

„Ali, sudeći prema presudama Haškog tribunala – niko nije odgovoran za te zločine. Ipak, mi u Srbiji ćemo pokazati odgovornost i borićemo se za mir i stabilnost i pomirenje u regionu i pozivamo članice SB da nam pomognu racionalnim, pragmatičnim pristupom i poštovanjem međunarodnog zakona, a ne pokušajima dalje kriminalizacije Srbije koja je mala zemlja, sa hrabrim i ponosnim narodom koji je podneo najveće žrtve tokom Prvog i Drugog svetskog rata. Sa ljudima koji žele da žive u miru sa svojim susedima. Mislim da ne tražimo mnogo“.

Naglasio je, takođe, da je Srbija zemlja koja najbrže raste na Zapadnom Balkanu i da su Srbiji važne dobre veze sa susedima i da je uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala okrenuta budućnosti, a ne prošlosti.

„Imamo jednu poruku za građane Srbije i Srbe u celom regionu – glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni ni zašta, na nama je da radimo još marljivije, da otvaramo fabrike i borimo se za našu decu i našu budućnost“, zaključio je Vučić.

Srbija shvata ozbiljno svoje obaveze

Francuska, kao suverena zemlja, na zahtev da se izruči francuska državljanka Florens Artman optužena za nepoštovanje Tribunala, odbila je da je izruči jer to zakon ne dozvoljava, a zahtevom Tribunala da se izruče Vjerica Radeta i Petar Jojić sud pokazuje nepoštovanje prema Srbiji, istakao je Vučić.

„Predsednik mehanizma je podneo izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Jojić i Radeta. Njihov slučaj je povezan sa slučajem Vojislava Šešelja, a on je svoje odslužio u Hagu“, istakao je on.

Rekao je da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa Mehanizmom, i da je Viši sud u Beogradu doneo odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

Izvor: instagram.com/buducnostsrbijeav

Podsetio je da je Srbija Tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, uključujući najviše političke i vojne vlasti, i dala veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju.

Rekao je da je Srbija izrazila želju da preuzme slučaj protiv Jojića i pružala adekvatne garancije, prihvatila sve obaveze Mehanizma koje se tiču predaje domaćim sudskim instancama.

Ukazao je da je 13 slučajeva prebačeno u BiH, dva u Hrvatsku, a samo jedan u Srbiju.

On je dodao da su mnogi zločini počinjeni nad Srbima rezultirali oslobađajućim presudama, a mnogi nisu bili od interesovanja za Tribunala.

„Interesantno je da je, pored sve kritike, Srbija jedina zemlja koja otvoreno osuđuje zločine koji su počinili srpski državljani, dok drugi nisu osudili svoje. Srbija osuđuje užasan zločin u Srebrenici i izražava saosećanje sa žrtvama. I tu nema ‘ali’ „, dodao je Vučić.

Ukazao je da Tribunal nije ustanovio poverenje srpskog naroda, ne zato što ne želimo da prihvatimo zločine koje su Srbi počinili, već što je suđeno gotovo samo Srbima.

Ne ponižavajte Srbiju, nađite partnerski odnos

Vučić je apelovao je da Svetska organizacija traži održiva rešenja u vezi saradnje sa Tribunalom, da ne ponižavaju Srbiju, već nađu odnos za partnerstvo.

Vučić je, odgovarajući diplomatskom predstavniku Hrvatske, rekao da je zaboravio, po pitanju retorike o nestalima, zaboravio da kaže da ima daleko više nestalih etničkih Srba nego Hrvata.

„To je zaključak Crvenog krsta Hrvatske. Mi smo spremni da dostavimo sve informacije o nestalima i to smo predložili Hrvatima i Albancima.

Predložili smo da kažu gde postoje neke sumnje da postoje ljudi koji su sahranjeni u Srbiji, i otići će se tamo da u roku od 24 sata iskopamo to mesto i donesemo istinu porodicama. Nemamo šta da krijemo, i nikada ne štitimo zločince“, istakao je on i dodao da je zbog toga pozicija Srbije snažna.

Rekao je da je puno država večeras od Srbije tražila poštovanje Rezolucije UN 1966, dodajući da su ti pozivi došli od onih koji su brutalno prekršili Rezoluciju UN 1244, koja govori o teritorijalnom integritetu bivše SRJ, koji su počeli da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Izvor: instagram.com/buducnostsrbijeav

„To pokazuje dvostruke standarde. Kao zaključak mi ćemo nastaviti da sarađujemo sa Mehanizmom, tužilaštvom međunarodnog tribunala, i ispunjavaćemo obaveze, ali molim vas, kao što je rekao predstavnik iz Kine, tražite održiva rešenja, ne da ponižavajte Srbiju, već nađite odnos za partnerstvo. To će biti od koristi za sve nas”, zaključio je on.

Kako je Vučić odgovorio predstavnicima BiH i Hrvatske

Predsednik Srbije replicirao je na kraju sednice Saveta bezbednosti UN predstavnicima BiH i Hrvatske za njihove ocene da Srbija ne ispunjava zahteve Mehanizma.

Vučić je rekao da je predstavnik Bosne i Hercegovine govorio u ime BiH, ali da je on (Vučić) primio pismo od predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika koji kaže da ne postoji saglasnost u tom telu i to je privatno mišljenje predstavnika BiH.

“Neću zalaziti u detalje kojima je prozivao bosanske Srbe i njihove lidere. Nije najbolja politika vređati ljude iz sopstvene zemlje”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da on sam nije rekao ništa ni protiv bilo koga, ni protiv bilo koje zemlje iz regiona u govoru, što su uradili predstavnici BiH i Hrvatske.

“Hrvatski predstavnik je rekao da je dobro poznato ko je bio đavo. Biće mi lako da mu odgovorim da je to sasvim očigledno, jer je postojao samo jedan od najvećih koncentracionih logora u ovom regionu koji je osnovan u Jasenovcu. Mislim da bar svi znaju ko je bio đavo”, poručio je Vučić.

Ne želeći da se, kako kaže, vraća tako daleko u prošlost, Vučić je rekao da postoje različita mišljenja o nedavnim istorijskim događajima, ali da Srbija poštuje njihov stav, iako ga ne deli.

“Istovremeno, nije bilo odgovora na pitanja koja smo pokrenuli, zašto nijedan Hrvat nije proglašen odgovornim za užasne zločine protiv Srba u Hrvatskoj. Nijedan nije pred Međunarodnim sudom proglašen krivim, samo nekolicina bosanskih Muslimana je optužena zbog zločina protiv bosanskih Srba”, rekao je Vučić.

On je dodao da duboko osuđujemo zločine koji su počinili naši sunarodnici.

“To je razlika između nas”, poručio je Vučić.

Sednica se održala nekoliko sati nakon izricanja presude Ratku Mladiću, putem video-linka.

Hrvatska: Srbija ne sarađuje, ne ulaže napore u potragu nestalih

Hrvatska pozdravlja konačnu presudu Ratku Mladiću i potvrđivanje doživotne robije, rekao je na sednici SB UN predstavnik te zemlje navodeći da je za zločine koje je počinio presuda prikladna i da je donela olakšanje porodicama žrtava u BiH.

Predstavnik Hrvatske je takođe rekao da je Mladić „zloglasni ratni put“ počeo u Hrvatskoj 1991. godine i naveo da stotine žrtava iz te zemlje nisu dočekale presudu, kao i da nisu bile uključene u optužnicu.

Predstavnik Hrvatske osvrnuo se na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da niko tokom sukoba nije bio anđeo, navodeći da je jasno ko je bio đavo, i da nas je smrt Slobodana Miloševića „lišila presude koja bi dala okvir svih pojedinačnih zločina počinjenih tokom sukoba u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu“.

Ocenio je da ni današnja presuda Mladiću, koga je nazvao najbrutalnijim krvnikom Miloševića, ne može da popuni tu prazninu, ali da donosi pravdu nekim žrtvama.

On je rekao i da Hrvatska podržava završetak slučajeva protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića i izrazio uverenje da će presuda biti izrečena do kraja meseca i da će tužilaštvo imati dokaze da su oni odgovorni za zločine u oružanim sukobima u Hrvatskoj i BiH.

„Pošto se slučaj Miloševića nije završio presudom vazno je da se ovi slučajevi završe presudom za zločine u Hrvatskoj i BiH“, rekao je predstavnik Hrvatske.

On je izrazio zabrinutost Hrvatske jer Srbija ne sarađuje u dovoljnoj meri sa Mehanizmom, i nije uhapsila Petra Jojića i Vjericu Radetu.

Rekao je i da Hrvatska čeka da Srbija odgovori povodom finalizacije bilateralnog sporazuma o procesuiranju ratnih zločina, kao i povodom nestalih osoba, navodeći da potraga za 1864 građanina Hrvatske i dalje traje.

Predstavnik Hrvatske izneo je tvrdnju da Srbija ne ulaže dovoljne napore u pronalaženju žrtava nestalih za vreme rata iako je to pitanje pokretano svaki put.

Alkalaj: Presudom Mladiću zatvoreno najgore poglavlje u istoriji

Ambasador i stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku Sven Alkalaj izjavio je da je izricanjem presude Ratku Mladiću zatvoreno jedno od najgorih poglavlja u ljudskoj istoriji.

On je kazao da je time Mladić konačno osuđen za genocid i druge ratne zločine.

Izvor: EPA (JUSTIN LANE),arhivska fotografija

„I dalje postoje oni koji veličaju te zločine iako su oni osuđeni. Današnja presuda ilustruje da napori za revidiranjem istorije neće uspeti. Umreće u sramoti. Pravda je pobedila i zato je BIH zahvalna Mehanizmu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima nekažnjivost ne sme biti nedozvoljena i istakao još dva specifična slučaja – suđenje generalu Đukiću i proces protiv Jovice Stanišića i Franka Stamatovića za koji je rekao da se raduje jer se bliži kraju.

Kina: Mehanizam da racionalizuje budžet

Predstavnik Kine izjavio je da će Mehanizam sprovesti svoje aktivnosti u skladu sa rezolucijama SB UN.

„Treba i da racionalizuje korišćenje budžetskih sredstva i da umanji troškove“, rekao je predstavnik Kine.

On je dodao i da Kina očekuje da Mehanizam poboljšava svoj rad i nađe rešenja za lokacije oslobođenih i puštenih osoba.

Predstavnik SAD: Presuda Mladiću istorijski dan

Predstavnik SAD na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija rekao je da je „danas istorijski dan, nakon što je Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora“.

„Prisećamo se sa velikim užasom jula 1995. kada su Mladić i njegovi ljudi uterali 25.000 ljude u autobuse, stare ljude, žene, decu, a potom su civili ubijeni. Zadovoljni smo radom Međunarodnog rezidualnog mehanizma koji je skupljalo dokaze. Pozdravljamo predstojeću presudu Stanišiću i Simatoviću. Istovremeno, razočarani smo jako, jer Srbija nije uhapsila dva pojedinca (funkcionere SRS Vjericu Radetu i Petra Jojića) koji su optuženi za nepoštovanje suda“, kazao je američki predstavnik.

On je dodao da su „to obaveze Srbije prilikom pristupanja Evropskoj uniji“.

„Neispunjavanje ove obaveze Srbije slabi mehanizme suda. Pozivamo da se ispuni nalog za hapšenje bez odlaganja. Slučajevi nepoštovanja suda su kritičan deo mehanizma suda“, ocenio je američki predstavnik.

Francuska predstavnica na SB UN je rekla da ta zemlja daje punu podršku „mehanizmu suda i njegovom dejstvu“.

„Presuda Mladiću je ključni korak za pravdu i pomirenje na Balkanu“, rekla je francuska predstavnica.

Rusija: Od početka jedna strana je optužena

Predstavnik Rusije na sednici SB UN izjavio je da Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu nije institucija pomirenja u raznolikoj zajednici, jer presude nisu bile fer i jer je jedna strana optužena za sve, a svi drugi zločini drugih strana su zataškani.

On je kazao da se to sada ponavlja i da se Mehanizam do sada ponašao kao oruđe osvete, a ne pravde.

„Da li je iko pozvan na odgovornost zbog masovnih bombardovanja civilnih meta, uključujući i grad Beograd i druge velike gradove, za ubistvo i ranjavanje hiljada civila, uključujući i novinare beogradske televizije i kineske ambasade“, upitao je tokom svog obraćanja predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti.

Istovremeno, on je upitao i zbog čega je Međunarodni tribunal „ostao slep i gluv za određene zločine“ i „zašto je okrenuo glavu pred očiglednim zločinima kosovskih Albanaca i njihove slučajeve rešava specijalni sud na Kosovu“.

Kako je rekao, predsednik suda Karmelo Ađijus je podržao prebacivanje Karadžića u Veliku Britaniju, iako je to urađeno uprkos protivljenju Karadžića i advokata, jer su tamo životi Srba ugroženi.

Velika Britanija: Podržavamo rad Mehanizma, Mladić služi kaznu u VB

Predstavnik Velike Britanije na sednici SB UN izjavio je da će bivši komandant vojske RS Ratko Mladić biti prebačen na služenje kazne u tu zemlju i da na taj način daju podršku Mehanizmu.

„Nastavljamo da podržavamo rad Mehanizma. Podržavamo rad i nadamo se napretku da preostali optuženi dođu pred lice pravde“, rekao je on.

Pozvao je Srbiju da isporuči Petra Jojića i Vjericu Radetu u Hag, a Mehanizam da pronađe begunce.

Bramerc: Pravda je izvršena

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc ocenio je da je „pravda izvršena“ nakon što je Ratko Mladić osuđen na najoštriju moguću kaznu.

„Mnogi širom sveta i dalje koriste svoju moć da nanose patnju drugima. Mnogo je onih kao što je Mladić, ali pravda je danas postignuta“, rekao je Bramerc, uz ocenu da je Mladić bio „simbol globalne nekažnjenosti“.

On je rekao i da želi da skrene pažnju na „veličanje ratnih zločinaca“, napominjući da „neki tvrde da je Ratko Mladić heroj i negiraju zločine“.

„U Crnoj Gori ministar pravde je nedavno negirao genocid u Srebrenici. U Srbiji osuđenici redovno dobijaju priliku da poriču svoje zločine, a to se dešava i u Republici Srpskoj“, rekao je Bramerc.

Prema njegovim rečima, „veličanje zločinaca predstavlja poslednji akt genocida“.

On je rekao da u slučaju Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija očekuje presudu u skorijoj budućnosti i da njegova kancelarija traži preostalih šest begunaca.

Bramerc je istakao da je njegova kancelarija zadovoljna presudom kojom je Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora, ali i da su svesni rada koji ih još očekuje.

Izvor: EPA (ROBIN UTRECHT)

Naveo je da njegovu kancelariju i dalje čeka „bitan rad“ na slučajevima mnogih Mladićevih saradnika koji, kako je rekao, i dalje čekaju da im se sudi za zločine, kao i drugih izvršilaca zločina u drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Među prioritetima, kako je rekao je i to da podrže nacionalne jurisdikcije da sude ratnim zločincima.

Ađijus: Srbija ne sarađuje, nije izručila Radetu i Jojića

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmelo Ađijus izjavio je da Srbija ne sarađuje sa Mehanizmom i ne ispunjava svoje obaveze, iako je pre više od šest godina poslat zahtev da se sudu isporuče Vjerica Radeta i Petar Jojić zbog navodnog nepoštovanja Haškog tribunala.

On je na početku sednice Saveta bezbednosti UN o radu Mehanizma rekao da je i ranije izveštavao o neuspehu Srbije, koja je do sada tri puta odbila da isporuči Radetu i Jojića.

„Srbija tako slabi primenu mehanizma i suprotstavlja se međunarodnoj zajednici“, rekao je Adijus i dodao da bez želje države da pomogne napori ne mogu da se materijalizuju.

On se osvrnuo i na današnju potvrdu presude bivšem generalu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i zahvalio sudijama.

„Ovo je vrhunsko dostignuće procesa. Ovo daje nadu da će počinioci zločina biti izvedeni pred pravdu i nadu da će porodice žrtava imati neku vrstu pomirenja“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ostaju još dve presude, među kojima je i ona Franku Simatoviću 30. juna.

Vučić: Naš tim spreman da brani interese Srbije

Predsednik Srbije saopštio je pred sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti predstavljen izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu da je naš tim spreman da štiti interese Srbije i srpskog naroda.

Izvor: instagram.com/buducnostsrbijeav

„Za nekoliko minuta počinje sednica Saveta bezbednosti. Naš tim je spreman da štiti interese Srbije i srpskog naroda. Predaja nije opcija. Neka živi Srbija“, napisao je Vučić na Instagram profilu „budućnostsrbijeav“.

On je objavio i fotografiju srpskog tima u kojem su, pored ostalih premijerka Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ministarka pravde Maja Popović.

Brnabić: Niko neće ostati nem na izlaganje predsednika Vučića

Premijerka Srbije je ocenila da niko u Savetu bezbednosti UN neće moći da ostane nem na izlaganje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dodala da je danas težak dan za našu zemlju zbog pritisaka koji će uslediti, a povezani su sa procesima Haškog tribunala.

„Vučićevo obraćanje će biti istorijsko i mislim da će u glavama tih ljudi, ako ne u politici, promeniti neke stvari, jer niko neće moći da ostane nem na ono što će predsednik izneti. Srpske žrtve, njihove porodice, nisu doživele zadovoljenje pravde i postale su žrtve drugog reda“, kazala je Brnabić za TV Pink i dodala da smatra da će to obraćanje ući u istorijske knjige i udžbenike.

Prema njenim rečima, obraćanje je jako važno i predsedniku Vučiću, jer želi da zaštiti poziciju i integritet Srbije.

„Hoće da da poruku drugačije i bolje budućnosti, ali da ne ostanemo bez odgovora na stvari koje su se dešavale“, kaže Brnabić i dodaje da će uz predsednika u Predsedništvu, odakle će se video linkom uključiti u sednicu SB UN-a, biti ona, kao i ministri spoljnih poslova i pravde, Nikola Selaković i Maja Popović.

„Bićemo uz predsednika da se odupremo pritiscima bez straha i bez potrebe da se ulagujemo, jer Srbija zna šta je uradila i može da se ponosi odnosom prema Haškom tribunalu. Nemamo zašto da ćutimo“, kazala je Brnabić i dodala da je Srbija isporučila 45 od 46 optuženih za ratne zločine, jer je Vlajko Stojiljković izvršio samoubistvo.

Premijerka navodi i da je ovo težak dan i zbog potvrđene presude Ratku Mladiću, ali i zbog podsećanja da su mnogi iz tog suda izlazili kao slobodni ljudi, čime ne samo da nije zadovoljena pravda mnogobrojnih srpskih žrtava, već se tim ljudima dao alibi.

„Nekako su ti zločini maltene legalizovani što je produbilo jaz među različitim narodima“, kaže Brnabić.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove nastavio je da radi kao i Haški tribunal, kaže Brnabić i dodaje da je Srbija tražila da joj se ustupe neki predmeti, a da je dobila samo jedan predmet, što je inače najmanje od svih drugih zemalja u regionu.

Na konstataciju novinara da su Srbi osuđeni na skoro 1.200 godina zatvora u Hagu, Brnabić kaže da je to strašno, ali i da će Vučić večeras dati neosporiv argument o objektivnosti Haškog tribunala.

Osim objektivnosti, premijerka primećuje i da su uslovi u kojima Srbi služe kazne nehumani.

„To su nehumani uslovi, ispod svih međunarodnih standarda, ne da se porodicama da ih posećuju, a mi čak i ne dobijamo odgovor u slučaju kada je neko odslužio dve trećine kazne pa može na uslovni otpust, da li za to ima mogućnosti“, navodi Brnabić.

Premijerka ističe da je u mnogo segmenata jasno pokazano da je pravda u Hagu bila i jeste selektivna.

„Za mene je Haški tribunal poslužio da nas čuva i drži u prošlosti, ali mi moramo da se okrenemo budućnosti“, dodaje premijerka.

Ipak, kao pozitivno, premijerka ocenjuje što je predsedniku ukazana velika čast da se večeras obrati mimo protokola, što pokazuje ogromno poštovanje prema njemu.

Dodik: Nema saglasnosti o izlaganju ambasadora BiH u UN

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik obavestio je pismom Ministarstvo spoljnih poslova da Predsedništvo BiH nije postiglo saglasnost o tome šta će govoriti ambasador i stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku na današnjem zasedanju Saveta bezbednosti posvećenom radu Međunarodnog mehanizma za krivične sudove.

Dodik je rekao da Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik BiH pri UN u Njujorku, može fizički da prisustvuje zasedanju, ali da ne može da se obraća Savetu bezbednosti UN, preneo je danas RTRS.

Takođe, Dodik kaže da je stalni predstavnik dužan da nakon zasedanja podnese izveštaj o tome.

On je u pismu poručio da Ministarstvo inostranih poslova BiH o tome treba da uputi instrukcije Stalnoj misiji BiH pri UN, a koje bi bile u skladu sa sadržajem njegovog dopisa, koji je označio kao „veoma hitan“.

Nakon Dodika i Komšić pisao Savetu bezbednosti

Nakon što je Milorad Dodik u pismu Savetu bezbednosti UN zatražio da se ambasadoru BiH Svenu Alkalaju ne dozvoli da govori na večerašnjoj sednici, hrvatski član Predsedništva Željko Komšić uputio je svoje pismo u kojem navodi da Alkalaj ipak ima odobrenje za obraćanje.

Komšić je u pismu Jurgensonu naveo da Alkalaj ima odobrenje za obraćanje na sednici tog tela i da Dodik šaljući pismo nije postupio u skladu s procedurama Predsedništva BiH.

„Pripala mi je čast da vas informišem o tome da ambasador Sven Alkalaj kao predstavnik Bosne i Hercegovine ima odobrenje da se obrati Savetu bezbednosti na sednici koja će se održati danas“, napisao je Komšić.

Kako prenosi Klix.ba, Komšić je komentarišući pismo Dodika rekao da je on „razbojnik poput Mladića“.

„Taj istovremeno ne priznaje presude suda Ujedinjenih nacija i piše Savetu bezbednosti s ciljem da spreči obraćanje ambasadora BiH na sednici tog tela“, rekao je Komšić.

Izvor: Tanjug , RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button