Uskoro tri nova zakona iz oblasti digitalizacije

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović najavio je da će se pred poslanicima naći tri zakona iz oblasti digitalizacije, među kojima je i zakon o pečatu, koji je sada na javnoj raspravi.

EPA-EFE (Andrej Cukic)

Jovanović je u Skupštini Srbije na javnom slušanju o digitalizaciji rekao da taj zakon predlaže Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i definiše postojanje elektronskog pečata javne institucije.

„To znači da kada se šalje elektronski dokument stavlja se elektronski pečat koji identifikuje tu instituciju. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će voditi registar izdatih elektronskih pečata u Srbiji“, rekao je Jovanović.

On je kazao da će pred poslanicima biti i izmene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim će se, kaže, definisati bitne stvari za građane koji neće morati da idu od lekara do lekara i od šaltera do šaltera.

„Zakon definiše postojanje elektronskih doznaka, postojanje elektronskog bolovanja i postojanje elektronskog uputa. Mislim da će to značajno olakšati građanima i da će kroz te elektronske usluge u sistemu zdravstva shvatiti koliko je digitalizacijom unapređen i taj sektor“, rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da je na javnoj raspravi i zakon o registru administrativnih postupaka.

„Registar će omogućiti da evidentiramo sve postupke i da brzo krenemo u masovnu digitalizaciju svih postupaka za pravna i fizička lica i cilj je da u naredne dve ili tri godine svi postupci budu digitalizovani“, naveo je Jovanović.

On je podsetio i na portal otvorenih podataka koji je pušten u rad krajem 2017.godine, a cilj je je da uprava učini transparentnijom i efikansijom.

Plan je, kaže, da do kraja godine svi lokalni budžetu budu transparentni na taj način.

„Intenzivno smo se trudili da postaknemo predlaganje zakona koji su definisali oblast digitalizacije“, zaključio je Jovanović.

U javnom slušanju osim narodnih poslanika učestvuju i predstavnici E-uprave, Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) i informatičkog društva.

izvor: tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button