STEFANOVIĆ UHVAĆEN U LAŽI? MUP nakon tvrdnji ministra: Nemamo saznanja o saradnji sa FBI u istrazi Belivukove grupe!

Nakon što se bivši ministar policije pozvao na saradnju sa američkom službom u borbi protiv kriminala, iz MUP saopštavaju da toga u zvaničnim papirima nema!

Foto: Marina Lopičić

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da ne raspolaže saznanjima, niti da u evidencijama MUP postoji ijedan podatak ili dokument koji bi bio potvrda saradnje ili bilo kakve razmene operativnih informacija sa FBI u cilju kriminalističke obrade i procesuiranja optuženih lica organizatora organizovane kriminalne grupe Belivuk-Miljković.

Crno na belo

– Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije nema nijedan podatak da se vodila bilo kakva istraga u saradnji sa FBI koja je za cilj imala razbijanje organizovane kriminalne grupe Belivuk-Miljković – rečeno je u odgovoru MUP na pitanje Tanjuga da li u papirima policije postoji bilo kakav podatak o tome da je FBI u saradnji sa MUP vodio zajedničku istragu o organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka.

Ovaj odgovor MUP usledio je dan nakon što je bivši ministar policije Nebojša Stefanović isticao svoju saradnju sa FBI, odbacujući navode da je koristio telefon sa Skaj aplikacijom. Stefanović je, podsetimo, u subotu naveo da je vodio snažnu kampanju protiv organizovanog kriminala i posebno isticao zloupotrebu kriptovanih veza i aplikacije Skaj koju koriste kriminalci. Dodao je da to može da potvrdi direktor FBI Kristofer Vrej, kojeg je sreo 2019, „jer smo intenzivno sarađivali sa SAD u borbi protiv mafije i organizovanih kriminalnih grupa, posebno u segmentu suprotstavljanja narko-mafiji, kao i zloupotrebama sajber-tehnologija od strane kriminalaca“.

Šta tvrdi ministar

– Istraga protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka započela je u vreme kada sam obavljao dužnost ministra unutrašnjih poslova i očigledno je ključni segment te istrage upravo trenutak kada je FBI razbio tu enkripciju, povezao sve one koji su koristili Skaj aplikaciju i stao na put onima koji zloupotrebljavaju tu tehnologiju. Informacije koje je FBI podelio sa evropskim i našim službama značajno su pomogle da se prikupe dokazi i podigne optužnica protiv ove kriminalne grupe, na čemu posebno želim da čestitam i našim istražnim organima i svima koji su pomogli da ova mafijaška organizacija završi iza rešetaka – naveo je Stefanović.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button