Srpska lista osvojila svih deset srpskih mandata u Skupštini Kosova

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji Srpska lista, koja je osvojila 10 mandata na vanrednim parlamentarnim izborima, ostvarila je apsolutnu pobedu i stabilno prisustvo u novom skupštinskom sazivu. Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojio je najviše glasova, ali će mu za formiranje buduće kosovske vlade biti potrebna neka koalicija.

infobirac.net

Srpska lista je potvrdila rezultat sa prethodnih izbora. Tokom predizborne kampanje predstavnici Srpske liste su građanima obećali da će braniti nacionalne interese Srba, kroz punu saradnju sa Beogradom i predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Srpska lista će nakon potvrđivanja rezultata i u novom sazivu kosovske skupštine imati stabilno prisustvo i može ravnopravno sa strankama Albanaca da učestvuje u formiranju buduće vlade u Prištini.
Bez obzira na to da li će biti formalno ili ne deo buduće koalicije, Srbi će preko Srpske liste upravljati najmanje jednim ministarstvom u budućoj kosovskoj vladi.

Obistinile su se prognoze da će pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojiti najviše glasova. Na osnovu dobijenih 48 odsto glasova imaće u kosovskoj skupštini 55 mandata od 120, ali to je ipak nedevoljno da samostalno formira vladu u Prištini.

Neka koalicija je neophodna, a s kim to je već pitanje, jer će Aljbin Kurti imati mogućnost i da sa poslanicima manjinskih partija formira novu kosovsku vladu.

Može i bez drugih albanskih partija da ima prostu većinu od 61 poslanika, ali za dvotrećinsku podršku potrebno je da uspostavi širu saradnju sa najmanje dve ili tri stranke.

Aljbin Kurti bio je kosovski premijer prošle godine dva meseca, ali je smenjen zbog odnosa prema dijalogu sa Beogradom. Sada kada je ojačao svoju poziciju, može više nego ranije da komplikuje napore Zapada da obnovi dijalog Beograda i Prištine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button