Selaković u Berlinu: početak diplomatske ofanzive Nemačke

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kaže da će u današnjim razgovorima sa šefom nemačke diplomatije Hajkom Masom i savetnikom kancelarke, Janom Hekerom izložiti poziciju Srbije i stav Beograda po brojnim pitanjima, te braniti poziciju Beograda po pitanju Kosova i Metohije.

. (Kay Nietfeld/DPA via AP, Pool)

Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas izrazio je danas uverenje da se, uz podršku nove američke vlade, nudi šansa da se pronađe rešenje kosovskog problema i da se dođe do sveobuhvatnog sporazuma koji će doneti i ekonomski prosperitet.

Mas je, na konferenciji za štampu, posle susreta sa šefom srpske diplomatije,Nikolom Selakovićem,kazao da je Nemačka uključena u dijalog Beograda i Prištine, te podsetio da EU ima svog specijalnog izaslanika, koji je često u regionu.

On je ukazao da je pandemija korona virusa onemogućila direktne susrete, te izrazio zadovoljstvo što je konačno mogao da ugosti svog srpskog kolegu.

Govoreći o vakcinaciji, rekao je da će u okviru Kovaks programa Zapadnom Balkanu biti isporučeno više od milion vakcina, te da je EU odlučila da pruži podršku u visini od 12 miliona evra regionu.
Naglasio je da pandemija ne poznaje granice, i da se tiče celog regiona.
Kazao je da Nemačka ozbiljno shvata evropsku perspektivu svih država regiona, dodajući da Berlin smatra da Srbija pripada EU.

Mas je istakao da je Srbija postavila veoma ambiciozne ciljeve, i da je važan proevropski kurs, te da ohrabruje vladu u Beogradu da dalje sprovodi reforme.
Naveo je i da postoji dodatni format podrške, a to je Berlinski proces, čiji je domaćin ove godine upravo Nemačka.

Naglasio je da se taj proces tiče praktičnih koraka kao što je osnivanje regionalne kancelarije za mlade, zajedničko tržište, sve što je opipljivo za građane na putu ka EU.
Razgovarano je, dodao je, i o bilateralnim odnosima, ističući da ne misli samo na preko 400 nemačkih preduzeća angažovanih u Srbiji, već i o vidljivom znaku saradnje, a to je Ambasada Nemačke u koju će se osoblje useliti uskoro.

Izrazio je nadu da će biti u mogućnosti da dođe u Beograd na otvaranje.
Srbiji uskoro 300.000 vakcina iz Kovaksa.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da mu je šef nemačke diplomatije Hajko Mas u Berlinu preneo da će Srbija uskoro dobiti 300.000 vakcina iz Kovaks programa.

„Razgovarali smo o borbi protiv kovida 19. Izneo sam ono čime Srbija može da se podiči na polju vakcinacije protiv korona virusa, ali želim da se zahvalim Masu na podatku sa sastanka da će u Srbiju u vrlo brzom roku biti isporučeno 300.000 vakcina iz Kovaks pograma“, rekao je Selaković na zajedničkoj pres konferenciji.

Selaković je istakao da je to veoma važno za nastavak imunizacije građana Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button