Mas: Uz podršku SAD šansa za rešenje kosovskog pitanja

Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas izrazio je uverenje da se, uz podršku nove američke vlade, nudi šansa da se pronađe rešenje kosovskog problema i da se dođe do sveobuhvatnog sporazuma koji će doneti i ekonomski prosperitet.

 2021. (Kay Nietfeld/DPA via AP, Pool)

Hajko Mas je, na konferenciji za štampu, posle susreta sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, rekao da je Nemačka uključena u dijalog Beograda i Prištine, te podsetio da EU ima svog specijalnog izaslanika, koji je često u regionu.

Nemački ministar Mas je ukazao da je pandemija korona virusa onemogućila direktne susrete, te izrazio zadovoljstvo što je konačno mogao da ugosti svog srpskog kolegu.

Govoreći o vakcinaciji, rekao je da će u okviru Kovaks programa Zapadnom Balkanu biti isporučeno više od milion vakcina, te da je EU odlučila da pruži podršku u visini od 12 miliona evra regionu.
Naglasio je da pandemija ne poznaje granice, i da se tiče celog regiona.

Kazao je da Nemačka ozbiljno shvata evropsku perspektivu svih država regiona, dodajući da Berlin smatra da Srbija pripada EU.

Mas je istakao da je Srbija postavila veoma ambiciozne ciljeve, i da je važan proevropski kurs, te da ohrabruje vladu u Beogradu da dalje sprovodi reforme.
Naveo je i da postoji dodatni format podrške, a to je Berlinski proces, čiji je domaćin ove godine upravo Nemačka.

Naglasio je da se taj proces tiče praktičnih koraka kao što je osnivanje regionalne kancelarije za mlade, zajedničko tržište, sve što je opipljivo za građane na putu ka EU.

Razgovarnao je, dodao je, i o bilateralnim odnosima, ističući da ne misli samo na preko 400 nemačkih preduzeća angažovanih u Srbiji, već i o vidljivom znaku saradnje, a to je Ambasada Nemačke u koju će se osoblje useliti uskoro.

Izrazio je nadu da će biti u mogućnosti da dođe u Beograd na otvaranje.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button