Lajčak uskoro u poseti Beogradu i Prištini

U posetu Beogradu sledeće nedelje dolazi Miroslav Lajčak. Danima se spekuliše da donosi non-pejper sa zahtevom da Srbija prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova. Predsednik Aleksandar Vučić to demantuje, ali ne isključuje pritiske u narednom periodu.

danas.rs

Čini se da su već gotovo godinu dana, od kada mu traje mandat evropskog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, ispred Miroslava Lajčaka isti izazovi.

Pored posetu Beogradu i Prištini Lajčak se našao u centru pažnje. Naime, on je na Tviteru objavio fotografiju iz kabineta, ali je mnogima zapala za oko mapa iza njega – Kosovo i Metohija u okviru međunarodnih granica Srbije.

Pokušaji da objasni izazivali su nove reakcije. Obrazlaže da je to zvanična mapa Unije, da je Kosovo tu, i da je linija koja ga razdvaja od centralne Srbije, iako znatno tanja od onih koje označavaju državne granice, iste boje kao one. Na kraju, i u tome vidi potvrdu značaja dijaloga.

Danima se spekuliše da Miroslav Lajčak u Beograd donosi non-pejper sa zahtevom da Srbija prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova. Predsednik Aleksandar Vučić to demantuje, ali ne isključuje pritiske u narednom periodu.

Iako se danima spekuliše da bi možda zajedno, ili eventualno koji dan kasnije, sa evropskim posrednikom u Beograd mogao da doputuje i izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za isto pitanje, ambasador SAD u Beogradu poručuje – nije trenutak zbog pandemije, bolje da se poseta organizuje nešto kasnije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button