Godfri: Bajden i njegov tim uvažiće srpske interese

"Interesi Srbije treba da budu uvaženi u bilo kom rešenju", naglasio je Entoni Godfri

foto: kurir.rs
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri veruje, , da će tim novog predsednika Džozefa Bajdena imati u vidu srpske interese i da će oni biti uvaženi u rešenju kosovskog problema.
„Interesi Srbije treba da budu uvaženi u bilo kom rešenju“, naglasio je Entoni Godfri u prvom intervjuu posle inauguracije Džozefa Bajdena i dodao da SAD očekuju da će to rešenje biti postignuto u okviru dijaloga koji vodi EU.
On takođe ističe da su srpski ekonomski napredak i liderstvo u regionu jedna od pozitivnih priča u poslednjih nekoliko godina, te kaže da je ponosan na partnerstvo koje Srbija i SAD imaju i izražava uverenje da će novi Bajdenov tim uvideti vrednost saradnje sa Beogradom.
„U potpunosti podržavamo dijalog koji vodi Evropska unija između Beograda i Prištine. Znam da će američka administracija podržati srpske ideje jer mi znamo da jedino rešenje, koje bi bilo trajno rešenje za ovaj region, jeste ono koje strane u pregovorima postignu međusobno“, istakao je Godfri i naglasio da su predsednik Bajden i državni sekretar Entoni Blinken već rekli da podržavaju dijalog pod okriljem EU.
Kada je reč o Vašingtonskom sporazumu i pokušajima Prištine da relativizuje značaj tog dokumenta, Godfri kaže da Vašington uvažava preuzete obaveze. SAD, tvrdi on, poštuju svoje obaveze, a očekuje da će to učiniti i druge strane. Na pitanje kako dostignuti nivo pravog partnerstva između SAD i Srbije, koje je apostrofirao srpski predsednik Aleksandar Vučić u čestitki upućenoj Bajdenu, Godfri kaže da Srbija i SAD već imaju istinsko partnerstvo. Upitan šta možemo očekivati od sporazuma koji je prošle nedelje potpisao sa ministrom finansija Sinišom Malim o podsticanju investicija, Godfri kaže da je veoma ponosan na taj sporazum. On kaže da je veoma važno što je rad DFC snažno podržan i u novoj administraciji SAD, te da oni žele da izgrade ekonomske veze, ali i pomognu Srbiji u razvoju srednjih i malih preduzeća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button