Drecun: Bez promene stava Prištine ne očekujem napredak u dijalogu

Ostalo je još sedam dana do vanrednih parlamentarnih izbora koje je raspisala Priština. Suštinski je značajno da srpski narod sačuva jedinstvo, što se isključivo može postići preko Srpske liste kako bi imali svoje predstavnike u privremenim institucijama u Prištini, rekao je predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

foto: istinomer.rs

Sudeći po izjavama koje daju lideri kosovskih Albanaca, Milovan Drecun ne očekuje napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

„Ako neko najavljuje da će tražiti reviziju Briselskog sporazuma u delu vezanom za uspostavljanje Zajednice srpskih opština ili porukama da će se dijalog završiti međusobnim priznanjem, onda tu nema dijaloga“, rekao je Milovan Drecun.

Prema njegovim rečima, Priština se nada da će se pritisak preusmeriti na Beograd, pre svega zbog promene administracije u Vašingtonu.

„Beograd neće ni pod kojim uslovima priznati tu lažnu državu Kosovo i ako je cilj Albanaca da isključivo idu u tom pravcu u eventualnom nastavku razgovora sa Beogradom, onda ne vidim bilo kakvu mogućnost da se postigne rešenje“, rekao je Drecun.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju kaže i da su bilateralni odnosi Beograda sa Vašingtonom, Berlinom, Parizom u konstantnom usponu, dok je pozicija Prištine poljuljana zbog hapšenja Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih, što daje, kako je rekao, „manevarski prostor da odbacimo pokušaje Prištine da pritiscima izdestvuje takozvano međusobno priznanje koje niti je na dnevnom redu niti može biti“.

„Rešenje mora da bude specifično, ali za inovativna rešenja su potrebni hrabri političari sa vizijom, a ja ih sada ne vidim na prištinskoj strani“, rekao je za RTS Milovan Drecun.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button