Dačić razgovarao sa Lavrovom

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, tokom zvanične posete Moskvi, sreo se sa bivšim kolegom, ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom.

Izvor: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV<,arhivska fotografija/lat>

Tokom razgovora u prijatnoj i prijateljskoj atmosferi, sagovornici su izrazili spremnost da nastave da doprinose daljem razvoju strateških odnosa dve zemlje kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Razgovarano je o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji u regionu, kao i dešavanjima na globalnoj političkoj sceni, navedeno je u saopštenju Skupštine Srbije.

Ministar Lavrov još jednom je podvukao da će Ruska Federacija nastaviti da pruža podršku Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i da će prihvatiti rešenje za Kosovo i Metohoju koje za Srbiju bude prihvatljivo.

Lavrov je informisao Dačića o predstojećem sastanku predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena, u Ženevi.

Izvor: TANJUG(VLADISLAV TARASOV)

Dačić je istakao je da je parlamentarna diplomatija snažan mehanizam za saradnju i unapređenje odnosa, te saopštio da je nakon uspešnih razgovora sa predsednicima Državne dume V. Volodinom i Saveta Federacije V. Matvijenko spreman da uloži sve napore u jačanje ove saradnje, naročito u okviru rada Komisije za saradnju dva parlamenta, čije se naredno zasedanje planira do kraja godine.

Postavljanje novog visokog predstavnika za BiH netransparentn

Predsednik Skupštine Ivica Dačić u intrvjuu za Sputnjik ocenio je da postavljanje novog visokog predstavnika za BiH nije urađeno na dovoljno transparentan način i istakao da Srbija očekuje da bilo koje međunarodno prisustvo u BiH mora da poštuje Dejtonski sporazum.

Naveo je da Srbija očekuje i da bilo koje međunarodno prisustvo u BiH mora da poštuje ravnopravnost sva tri naroda i oba entiteta u BiH.

„Da ne ulazimo sada u to da li uopšte više treba da postoji ta funkcija ili ne, postojale su različite inicijative tim povodom, ali sigurno je da nije na dovoljno transparentan način urađeno sve ono što se desilo“, rekao je Dačić sinoć za Sputnjik.

Naglasio je da će Srbija čvrsto stajati iza toga, kao što stoji iza teritorijalnog integriteta BiH.

„Isto tako stojimo veoma čvrsto iza opstanka Republike Srpske kao entiteta i opstanka principa ravnopravnosti srpskog naroda i svih drugih naroda u BiH“, poručio je Dačić.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button