DAČIĆ: Međustranački dijalog počinje u martu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da će od 1. marta početi dijalog u kojem će učestovati on i evropski posrednici, dok se sastanci sa strankama očekuju u drugoj polovini marta.

Dačić je naveo da će 1. marta biti održana video-konferencija na kojoj će pored njega učestvovati predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvid Mekalister, i četiri posrednika iz EP u okviru dijaloga vlasti i opozicije oko unapređenja izbornih uslova.Dodao je da će se sastanci sa strankama, od kojih su se neke izjasnile za razgovore uz pomoć Evropskog parlamenta, a neke su protiv toga, dešavati tek nakon tog početnog razgovora, verovatno u drugoj polovini marta.

Precizirao je da se radi o međustranačkom dijalogu pod pokroviteljstvom predsednika Narodne skupštine, a ne pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Poručio je da je vlast u Srbiji spremna da sasluša sve predloge koji se tiču poboljšanja izbornih uslova.

„S druge strane, želim da skrenem pažnju da nikakvi izborni uslovi ne mogu da nadomeste nedostatak podrške, jer na kraju krajeva neće birati međustranački dijalog ko će biti na vlasti, već se to sve završiti na izborima“, ukazao je Dačić.

Što se tiče tema razgovora, Dačić je rekao da se tu ne može razgovarati po principu „političkog džuboksa“, odnosno „fontane želja“, i da se ne može analizirati svaki predlog koji se pojavi.

Upitan koliko je važan izveštaj EP o Srbiji, ocenjuje da jeste bitno da vidimo šta neko misli, ali je podsetio da Srbija nije članica Evropske unije i nema uticaj na rad Evropskog parlamenta.

„Mi još ne znamo tačan tekst, treba sve to saslušati. Ja sam rekao da smo mi spremni da svaki izveštaj koji dođe iz Brisela ovde razmatramo i donosimo naše ocene o tome“, istakao je predsednik parlamenta.

IZVOR: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button