Mikrotalasna pećnica: Šta (ne)smete podgrevati? Izbegnite opasnosti i sačuvajte hranu!
Mikrotalasna pećnica je postala nezaobilazan deo većine kuhinja, cenjena zbog svoje brzine i praktičnosti. Idealna je za brzo podgrevanje ostataka hrane ili odmrzavanje namirnica. Ipak, i pored svih prednosti, postoje određene namirnice koje nikada ne bi trebalo da završite u mikrotalasnoj. Razlozi su višestruki: od potencijalno opasnih hemijskih reakcija, preko uništenja nutritivnih vrednosti, do ugrožavanja vašeg zdravlja. Poznavanje ovih „zabranjenih“ namirnica ključno je za bezbednu i zdravu upotrebu mikrotalasne pećnice.

Namirnice koje su „no-go“ za mikrotalasnu:
1. Kuvana jaja (u ljusci ili bez): Opasnost od eksplozije i neprijatan miris
Pokušaj kuvanja ili podgrevanja jaja u ljusci u mikrotalasnoj pećnici je izuzetno opasan. Vlaga unutar jajeta se brzo pretvara u paru, stvarajući ogroman pritisak koji može dovesti do eksplozije jajeta. Posledice mogu biti opekotine od vrele pare i vrelih komadića jajeta, kao i veliki nered u kuhinji. Čak i podgrevanje kuvanih, oljuštenih jaja može biti problematično – gube teksturu i razvijaju neprijatan, sumporni miris zbog promene molekularne strukture proteina.
2. Majčino mleko: Gubitak hranljivih materija i rizik od „vrućih tačaka“
Iako se čini praktičnim, majčino mleko nikada ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj pećnici. Mikrovalovi neravnomerno zagrevaju tečnost, stvarajući takozvane „vruće tačke“. Beba može ozbiljno da se opeče ukoliko popije mleko koje sadrži ove pregrejane delove. Pored toga, visoke temperature mogu uništiti vredne proteine, antitela i vitamine koji su ključni za imunitet i razvoj bebe. Majčino mleko je najbolje zagrejati u posudi sa toplom vodom ili pod mlazom tople vode.
3. Prerađeno meso (viršle, kobasice, mesne prerađevine): Hemijske reakcije i kancerogeni spojevi
Mesne prerađevine, koje često sadrže konzervanse poput nitrata, ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj. Mikrotalasi mogu izazvati hemijske reakcije nitrata, pretvarajući ih u nitrozamine, jedinjenja koja se smatraju kancerogenim. Iako je potrebno više istraživanja, preporučuje se izbegavanje podgrevanja ovih namirnica u mikrotalasnoj. Bolje ih je zagrejati na tiganju ili u rerni.
4. Ljute papričice: Opasnost za disajne puteve
Kada se ljute papričice zagrevaju u mikrotalasnoj pećnici, kapsaicin (hemijska supstanca odgovorna za ljutinu) se oslobađa u vazduh. To može izazvati intenzivno peckanje i iritaciju očiju, grla i pluća, slično suzavcu. Osobe sa astmom ili respiratornim problemima mogu imati ozbiljne poteškoće. Nakon zagrevanja, otvaranje vrata mikrotalasne može osloboditi „otrovni oblak“ u kuhinju.
5. Grožđe: Mogućnost požara i opasnih gasova
Grožđe, iako naizgled bezopasno, može se zapaliti u mikrotalasnoj pećnici. Zbog visokog sadržaja vode i oblika, grožđe može stvoriti plazmu – jonizovani gas koji ispušta intenzivno svetlo i toplotu. Ovo može dovesti do požara ili oštećenja mikrotalasne. Slično važi i za prepolovljeno grožđe ili borovnice.
6. Brokoli i špargle: Gubitak nutritivnih vrednosti
Iako se mogu podgrevati, kuvanje povrća poput brokolija i špargli u mikrotalasnoj pećnici može dovesti do značajnog gubitka hranljivih materija. Istraživanja su pokazala da mikrotalasi mogu uništiti do 97% antioksidanata u brokoliju. Bolje je da ih kuvate na pari ili blanširate u ključaloj vodi kako biste sačuvali vitamine i minerale.
7. Pirinač (ostaci): Rizik od bakterija
Podgrevanje pirinča u mikrotalasnoj može biti problematično ako se pravilno ne skladišti. Bakterija Bacillus cereus može preživeti kuvanje pirinča, a ukoliko se pirinač sporo hladi i dugo stoji na sobnoj temperaturi, bakterija se razmnožava i proizvodi toksine. Mikrovalna pećnica možda neće uništiti ove toksine, što može dovesti do mučnine, povraćanja i dijareje. Pirinač treba brzo ohladiti (u roku od sat vremena od kuvanja) i čuvati u frižideru do jednog dana, a podgrevati ga samo jednom i temeljno.

Zaključak
Mikrotalasna pećnica je izvanredan alat, ali njena upotreba zahteva poznavanje njenih ograničenja. Pažljivim izborom namirnica koje zagrevate, ne samo da ćete produžiti vek trajanja svom aparatu, već ćete i sačuvati nutritivne vrednosti hrane i zaštititi svoje zdravlje. Uvek se pridržavajte uputstava proizvođača i koristite posuđe koje je bezbedno za mikrotalasnu.
Foto: Freepik
Izvor: Uraditozasebe.rs