Šest pesnika u užem izboru za nagradu „Đura Jakšić“

Trideset i šesti put se dodeljuje nagrada „Đura Jakšić, za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku, objavljenu u toku prethodne godine, u organizaciji Narodne biblioteke Đura Jakšić iz Srpske Crnje. Nagrada će biti uručena u okviru 60. Liparskih večeri, na otvaranju u junu ove godine. Dobitniku pripada novčani iznos u dinarskoj protivvrednosti od 1000 evra, kao i diploma.

Izvor: Narodna biblioteka „Đura Jakšić“

Nagradu Đura Jakšić, u skladu sa poetikom i etikom ovog od najuglednijih srpskih romantičara, poneli su istaknuti savremeni srpski pesnici od Ljubomira Simovića, Vojislava Despotova, Radmile Lazić, do Duška Novakovića, Matije Bećkovića, Dragana Jovanovića Danilova…

Na trećoj sednici, održanoj 26. maja 2021. godine, žiri je nakon razmatranja naslova koji su pristigle na konkurs (razmatrano je oko 100 naslova), doneo odluku da predloži uži izbor:

Bojan Jovanović: Dolazeće doba, Zavod za udžbenike, Beograd; Radivoj Šajtinac: Aveti atara, Gradska narodna biblioteka, Zrenjanin; Radmila Petrović: Moja mama zna šta se dešava u gradovima, Enklava, Beograd; Siniša Tucić: Mehanički monstrumi, Enklava, Beograd: Saša Nišavić, Čestica, IPC NS i Fondacija Grupa sever, Novi Sad i Branislav Matić, Ostrvo, SKZ, Beograd..

Žiri je zaključio da su pesničku produkciju obeležili autori različitih ideologija i poetika: od tvrde konceptulizovane refleksivnosti sa klasičnim pitanjima odnosa prošlog i aktualnog; evokacije lirskog i nadrealističkog prema poeziji, kulturi i poziciji individue u vremenu do poezije sa promenjenim jezičkim repertoarom, sa modernom percepcijom aktualnog sveta, sa senzibilitetom koji demistifikuje povlašćene kulturne i formalne jezičke obrasce, sa snažnim uplivom urbane i tehnološke kulture, sa povišenom kritičkom refleksijom stvari života, sa obnovom lirizma …

Žiri je razmatrao prva izdanja knjiga, u skladu sa Pravilnikom o nagradi, posvećujući pažnju pesnicima moderne jezičke osetljivosti, složene percepcije stvarnosti i jezičkih gestova koji gaje moderan način razumevanja poezije naspram oveštalih i iscrpljenih vidova pevanja uopšte.

Žiri će saopštenje o dobitniku nagrade predočiti javnosti najkasnije do 2. juna 2021. godine. Svečano uručenje „nagrade će se održati na otvaranju Liparskih večeri u Srpskoj Crnji.

Žiri nagrade Đura Jakšić radio je u sastavu: Miroslav Cera Mihailović,  Branislav Živanović, Jovan Zivlak, predsednik.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button