Premijera predstave „Čudo Svetog Georgija“

Predstava „Čudo Svetog Georgija“ biće premijerno izvedena u ponedeljak 28. i u utorak 29. juna u Dramsko-lutkarskom teatru „Ivan Radoev“ iz Plevena (Bugarska).

Reč je o međunarodnom projekatu, koprodukciji tri regionalna pozorišta: Dramsko-lutkarskog teatra „Ivan Radoev“ iz Plevena (Bugarska), Teatra ,,Joan Slaviči“ iz Arada (Rumunija) i Narodnog pozorišta Niš (Srbija). Predstavu režira Nikola Zavišić (Srbija) po motivima istoimene drame makedonskog pisca Rusomira Bogdanovskog (Severna Makedonija). Koreograf je Andrea Gavriliju (Rumunija), kompozitor Milen Apostolov (Bugarska), scenograf Nikolaj Dimitrov Nad (Bugarska), kostimograf Konstantin Vlkov (Bugarska), dramaturg Andrej Filipov (Bugarska) i asistent reditelja Kalina Enčeva (Bugarska).

Ovo je prvi zajednički projekat pozorišne asocijacije ,,Sedam Plus", osnovane pre tri godine u Plevenu, koja objedinjuje pozorišta iz Evrope i Balkana – iz Poljske, Rusije, Litvanije, Estonije, Makedonije, Bugarske i Srbije.

U pitanju je fantastična tragikomedija, napisana 50-ih godina prošlog veka, priča o paraboli između života i smrti. Na duhovit, zabavan i apsurdan način bavi se mračnim temama, uobičajenim i zajedničkim za sve narode Balkana: neprekidnim ratovima, surovim ubistvima vladara i pitanjima vere i religije, njihovim promenama, zamenama i zloupotrebama. Ova groteskna igra se dešava u jednom bezimenom carstvu (možda negde na Balkanu), gde se vodi večita borba za vlast, a narod se drži u potpunoj pokornosti kroz zloupotrebu i manipulaciju verom. Ali šta se desi kada anđeli, predvođeni arhangelom Mihailom, ponude vladaru da se odrekne starih paganskih verovanja i primi jednu novu religiju (koja neobično podseća na hrišćansku).

Može li celo jedno carstvo preko noći da promeniveru? Šta je cena takve promene?
U predstavi igraju glumci sva tri pozorišta: Asen Dankov, Entoni Penev, Borisa Sarafova i Nadja Keranova(Dramsko-lutkarski teatar ,,Ivan Radoev“, Bugarska); Dragiša Veljković, Dragana Jovanović i Marko Pavlovski (Narodno pozorište Niš, Srbija); Marina Pali i Stefan Dogaru(Teatar ,,Joan Slaviči“, Rumunija); kao i specijalni gost projekta Dejan Lilić, prvak Dramskog teatra Skoplje (Severna Makedonija).

U Narodnom pozorištu Niš, premijernim izvođenjem predstave „Čudo Svetog Georgija“ 06. septembra 2021. biće svečano otvoren drugi pozorišni festival „Teatar na raskršću“. Premijera u Teatru „Joan Slaviči“ je 06. oktobra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button