Predstava “Deobe” premijerno je odigrana u Gračanici

Predstava “Deobe” po tekstu Dobrice Ćosića u režiji Juga Radivojevića, koprodukcijom Srpskog narodnog, Niškog i Prištinskog pozorišta, premijerno je odigrana u Gračanici, a publika ju je nagradila gromoglasnim aplauzom.

Socijalni, psihološki i ratni roman “Deobe” Radivojević donosi kroz aspekt porodice, njene podele koji rezultiraju nesrećom kao simbolom rušenja nacionalnog mita kada se on okrene protiv sopstvenog naroda.

Izvor: RTV (Milica Stojanović)

“Antičku našu tragediju pokušali smo da svedemo na srž, na osnovnu ćeliju društva, na porodicu i odnos u njoj se kasnije preliva na društvo”, kaže Igor Damnjanović glumac Narodnog pozorišta Priština i asistent reditelja.

Ipak, najteže su deobe koje se dešavaju u nama, što je posebno oslikano u liku Vide Babović.

Izvor: RTV (Milica Stojanović)

“Jer sve drugo partizani, četnici i Nemci su ideološke stvari za koje se čovek odluči a ova borba je unutrašnja i deoba između muža i sina najteža je jer je intimna i lična”, navodi glumica Sonja Damnjanović.

Igra na sceni, ali i van nje značajno je uticala na doživljaj same predstave. Podsetilaje publiku na aktuelnost Ćosićeve “Deobe”.

Izvor: RTV (Milica Stojanović)

“Mislim da je ovo predstava koja opominje i koja nas vraća na ono suštinski zašto se delimo i šta treba da promenimo kao narod. Da se ujedinimo, jer iako ne možemo da utičemo na neku svetsku politiku, ali jedinstveni možemo mnogo više nego da se strani faktori poigravaju sa nama kako hoće”, rekao je glumac Srpskog narodnog pozorišta Nebojša Savić koji tumači lik Uroša Babovića.

Glumac Dejan Cicmilovićiz Niškog pozorišta već duži niz godina sarađujesa Prištinskim pozorištem i posebno je zadovoljan premijeromu Gračanici.

Izvor: RTV (Milica Stojanović)

“Uvek mi je drago da igram u Gračanici, publika je predivna, to je poseban osećaj a posebno igrati ovu predstavu jer je ona veoma značajna ne samo za mene lično već i za ansambl i pozorišni život u Srbiji uopšte”, navodi glumac Niškog pozorišta Dejan Cicmilović.

Predstava “Deobe” u zvaničnoj je konkurenciji festivala “Sterijino pozorje”, a naredno igranje očekuje se u Beogradu.

Izvor: RTV (Milica Stojanović)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button