Narodno pozorište obeležilo 60 godina od smrti pesnika Branka Miljkovića

Svečanom akademijom „Princ od vatre jači“, Narodno pozorište obeležilo je sinoć 60 godina od smrti pesnika Branka Miljkovića.

Glumci Narodnog pozorišta na svečanoj akademiji govorili su o životu pesnika, od rođenja preko srećnog detinjstva u Nišu narušenog Drugim svetskim ratom, do školovanja u gimnaziji umesto u Železničkoj školi, koju je isprva upisao, prateći želju oca (odluka je promenjena nakon razgovora razrednog starešine sa Brankovim ocem), pesnikovih prvih i potonjih književnih uspeha, od gimnazijske zvezde do objavljivanja knjiga i šire afirmacije…, pa do prerane, tragične smrti.

Citirane su i Miljkovićeve reči: “Čovek zagledan u svet ima pred sobom dve alternative: da oseti svoju ništavnost ili da se divi. Divljenje nas izjednačava sa onim čemu se divimo. Poeziju sam počeo da pišem iz straha…“
Glumci su kazivali i stihove pesama Branka Miljkovića među kojima je bila i, verovatno najpoznatija, „Uzalud je budim“, a deo programa bili su i arhivski snimci, koji su zabeležili i priču Brankove majke o Branku i njegovoj ranoj vezanosti za književnost i knjige.

U programu su učestvovali glumci Ivana Nedović, Aleksandar Mihailović, Maja Vukojević Cvetković, Stefan Mladenović, Marko Pavlovski, Jasminka Hodžić, Marjan Todorović, Katarina Mitić Pavlović, Nađa Nedović Tekinder, Miroslav Jović, Zorica Damjanović, Snežana Petrović i Vesna Stanković.

Branko Miljkovi} je autor zbirki pesama “Uzalud je budim” (1957), “Smrći u protiv smrti” (1959), sa Blažom Šćepanovićem “Poreklo nade” (1960), “Vatra i ništa” (1960) i “Krv koja svetli” (1961).

Povodom desetogodišnjice pesnikove smrti njegovi roditelji, Marija i Gligorije i brat Dragiša, poklonili su Narodnom muzeju u Nišu sačuvanu zaostavštinu: lične predmete, odeću, dokumenta, fotografije, rukopise, nameštaj iz roditeljske kuće u Niššu i Beogradu, prepisku, ličnu biblioteku sa oko 400 knjiga i časopisa i bogatu hemeroteku sa isečcima pesnikovih objavljenih radova i drugih tekstova iz novina i časopisa.

Povodom godi{njice pesnikove smrti, 12. februara u prostoru Književno-memorijalne postavke Sremca i Miljkovića otvorena je izložba Miljkovićeve prepiske koja i dalje može da se pogleda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button