Arheološko nalazište Medijana dobilo osvetljenje

Arheološko nalazište Medijana je osvetljeno čime je učinjen još jedan korak do otvaranja kompleksa za posetioce i to u svom punom sjaju posle 12 godina.Nastavljena je i rekonstrukcija muzejske zgrade, a uskoro će početi turistička prezentacija arheološkog nalazišta.

Prema najavama nadležnih, arheološko nalazište Medijana, ukoliko sve bude teklo prema planu, biće otvoreno početkom leta za posetioce. Sve naredne projektne aktivnosti, kao i nastavak arheoloških istraživanja odvijaće se bez zatvaranja ovog jedinstvenog kompleksa.

Arheološko nalazište Medijana je osvetljeno čime je učinjen još jedan korak do otvaranja kompleksa za posetioce i to u svom punom sjaju posle 12 godina.

Radove na osvetljenju spoljašnjeg dela izvelo je Javno komunalno preduzeće Parking servis Niš.
Nastavljena je rekonstrukcija muzejske zgrade, a uskoro će početi turistička prezentacija Medijane koja podrazumeva zaštitu mozaika, uređenje staza i završne radove na arheološkom parku.

Da podsetimo, ovi radovi deo su programa “Gradovi u fokusu”, koji je finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja i Grada Niša, a podrazumeva dve projektne aktivnosti i to rekonstrukciju muzejske zgrade koja je u toku i projekat turističke prezentacije koji uskoro počinje.

Antičko naselje Medijana, koje predstavlja jedinstven kompleks, nastalo je u 4. veku u vreme vladavine Konstantina Velikog (306-337) i njegovih sinova.

Kompleks je građen pre oko 1.700 godina, pretpostavlja se da je izgrađen krajem trećeg i početkom četvrtog veka nove ere, i najpoznatiji je kao letnja rezidencija cara Konstantina.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button