U Srbiji je izvršeno 1.074.571 vakcinacija protiv koronavirusa

Prema najnovijim podacima Vlade, u Srbiji je izvršeno 1.074.571 vakcinacija protiv koronavirusa.Prema broju vakcinisanih na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije, a u svetu je na 6. mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika.

Srbija je ubedljivo prva u regionu po broju vakcinacija na milion stanovnika, a slede Rumunija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska, Bugarska i Albanija.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović kaže da možemo biti na pragu kolektivnog imuniteta ako budemo vakcinisali dva miliona stanovnika.

Njima bi trebalo pridodati i onaj broj koji je prirodnim putem stekao antitela, što bi ukupno bilo negde 60 do 70 odsto, objasnio je on i dodao: „A tih dva miliona možemo stići za 15 do mesec dana, što zavisi od dinamike isporuke proizvođača vakcina.“

„Mi stvarno možemo da vakcinišemo 2 miliona stanovnika čak i za 15 dana, i danas će biti dobar broj vakcinisanih, dakle, još ako bi dinamika išla malo brže što zavisi od proizvođača, onda bi to bilo sjajno zaista. Što se Kovaksa tiče, tu zaista ništa nismo dobili još uvek, dobro je to što su naši procenili da je bolje ići na bilateralne ugovore, jer kao što vidite, tome se sada okreću i Hrvatska i Mađarska“, kaže za „Blic“ profesor Tiodorović.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button