U Kruševcu održan sastanak svih zdravstvenih ustanova sa juga Srbije

U Kruševcu je održan sastanak svih zdravstvenih ustanova sa juga Srbije koje su u kovid sistemu, saopšteno je iz Zdravstvenog centra Vranje.

Sastanak je organizovan radi definisanja i koordinacije upućivanja pacijenata, kao i u cilju dogovora pomoći koja je i inače bila organizovana u ranijem periodu tokom pandemije, kada je i Zdravstveni centar Vranje pomogao angažovanjem većeg broja anesteziologa, anestezioloških sestara i infektologom, prenosi zvanični sajt ZC Vranje.

Vranje, bolnica
foto: Kurir/T.S.

„S obzirom na to da imamo ozbiljnu situaciju sa četvrtim talasom kovida 19, očekivano pogoršanje i povećan prijem pacijenata na inicijativu direktora kruševačke kovid bolnice održan je sastanak svih zdravstvenih ustanova sa juga Srbije koje su u kovid sistemu sa ovom bolnicom“, navode iz ove zdravstvene ustanove.

Dogovoreno je da se svi zaraženi pacijenti kojima je potreban tercijarni vid zdravstvene zaštite, kao i svi pozitivni hirurški (poput uroloških, ortopedskih…) pacijenti na korona virus upućuju na dalje lečenje u kovid bolnicu Kruševac, kako bi za sada Klinički centar Niš ostao van kovid sistema zbog velike potrebe za pružanjem zdravstvene zaštite građanima koji nisu zaraženi korona virusom.

„Na sastanku je konstatovana dosadašnja dobra saradnja sa svim zdravstvenim ustanovama u grupi“, rekla je direktorka Zdravstvenog centra Vranje, dr Ljiljana Antić.

Ljiljana Antić
foto: Kurir/T.S.

Ona je dodala da su u kovid bolnici u Vranju trenutno hospitalizovana 24 pacijenta

„U Zdravstvenom centru Vranje imamo sve potrebne kapacitete i spremni smo da se borimo i sa ovim novim talasom epidemije. U kovid bolnici u Vranju trenutno su hospitalizovana 24 pacijenta, petoro njih je vakcinisano početkom godine, što ukazuje da smanjenjem jedinica antitela može da dođe do zaražavanja i potvrđuje potrebu za primanjem treće doze vakcine“, naglasila je dr Ljiljana Antić.

Ona je napomenula da ne-kovid sistem radi u punom opsegu što su pokazali i besplatni zdravstveni pregledi u protekla dva vikenda u Zdravstvenom centru Vranje gde je urađeno 1.230 preventivnih pregleda, među njima i mnogo iz raznih specijalističkih oblasti medicine.

„Na kraju, opet želim da apelujem na sve naše građane da se vakcinišu, kako bi uspeli da izbegnemo scenarije koje smo imali prošle godine u ovo vreme, da mislimo na sebe, na svoje najmilije ali, na zdravstvene radnike koji od početka pandemije rade u kovid sistemu, pod punom opremom, kao i na mlade lekare koji treba da nastave sa svojim specijalizacijama jer oni su ti koji treba da nas leče u budućnosti od svih ostalih bolesti koje nisu kovid 19“, zaključuje dr Ljiljana Antić.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button