Sve što treba da znate o Delta soju! Gde god je stigao, napravio je haos!

Delta soj, zaraznija varijanta korona virusa koja je danas otkrivena u Srbiji, već se proširila na oko 90 država sveta. Ovaj soj otkriven je u Indiji krajem marta i stoji iza razornog pandemijskog talasa koji je pogodio tu zemlju tokom proleća.

U međuvremenu je pošao na put oko sveta, a svuda gde je stigao – napravio je haos. U Velikoj Britaniji se proširio toliko brzo da je epidemiološku situaciju u zemlji vratio nekoliko meseci unazad i praktično postao jedini soj u cirkulaciji, dok je Izrael, šampion imunizacije, vratio obavezu nošenja maski nakon što su brojke počele da skaču.

Sve više zemalja odlaže ukidanje mera ili uvodi nove u strahu od delta soja, a svetski lideri i Svetska zdravstvena organizacija upozoravaju da će ova varijanta uskoro postati dominantna u svetu.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Šta je delta soj

Službeno poznat kao B.1.617, prvi je put otkriven u Indiji u martu. Taj soj sada je prekarakterisan u tri različita podtipa, a svi imaju malo drugačije genetske mutacije. Varijanta B1617.2 je najčešća verzija u setu i, kako se čini, najzaraznija.

Delta soj je karakterističan po duploj mutaciji koja se dešava kada se dve već mutirane varijante virusa spoje i formiraju treću. Ona koja je prijavljena u Indiji kombinacija je varijanti E484K i L452R. E484K je slična E484K – mutaciji viđenoj u varijantama B.1.351 (Južnoafrička Republika) i P.1 (Brazil).

Što se tiče mutacije L452R, takođe pronađene u „duploj mutaciji“ u Indiji, ona ​​je prvi put privukla pažnju kao deo linije B.1.427 / B.1.429 u Americi, koja se ponekad naziva „kalifornijskom varijantom“.

SZO je u martu klasifikovala delta soj kao „varijantu od interesa“ nakon što su se potvrdili strahovi da je on odgovoran za katastrofalni talas u Indiji sa gotovo pola milion azaraženih ljui dnevno.

Iako su stručnjai u početku bili uzdržani, vremenom je dolazilo sve više dokaza da je delta soj višestruko zarazniji čak i od britanskog soja, koji je postao dominantan u većini zemalja ove zime. Procene variraju, a neki britanski stručnjaci tvde da je od britanskog zarazniji čak 60 odsto.

Simptomi kovida izazvanog delta sojem

Mlađi ga najčešće definišu kao „jaču prehladu“ ili neobičan osećaj bezvoljnosti i malaksalosti. Najčešći simpimi delta soja su glavobolja, bol u grlu, curenje nosa, a groznica i temperatura je prisutna kao i do sada. Za razliku od korone kakvu do sada znamo, ovde su gubitak čula mirisa i ukusa znatno ređi simptomi.

Da li vakcine štite od delta soja

Kompanije Fajzer, Moderna i AnstraZeneka, kao i tvorci ruskog cepiva Sputnjik V, tvrde da njihove vakcije štite i od „duplog mutanta“. Analiza Engleske agencije za javno zdravlje (PHE) pokazala je da vakcine kompanija Fajzer/Biontek i AstraZeneka pružaju visok nivo zaštite od više od 90 odsto od hospitalizacije od delta varijante virusa.

Danas je Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila da sve vakcine koje su odobrili evropski regulatori štite od delta soja, a to su AstraZeneka, Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson.

Izvor: Blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button