Na korak od normalnog života – do svadbi i letnjih festivala vakcinacijom

Epidemiološka situacija iz dana u dan se popravlja, Krizni štab je popustio mere. Broj vakcinisanih raste, a građani se nadaju letu kao pre pandemije.

Izvor: RTV (Marina Blašković)

Jedan od glavih uzroka za dobru situaciju je vakcinacija. U Srbiji je, prema poslednjim podacima, dato ukupno 4.655.711 doza vakcina protiv kovida.

Ukupan broj građana koji su primili prvu dozu vakcine i onih koji su primili obe doze je 2.566.288. Obe doze vakcine primile su 2.089.423 osobe.

Ohrabruju vesti da se smanjio broj pacijenata u crvenoj zoni za oko četiri hiljade u poslednjih mesec dana.

Ivana Milošević sa Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije ističe da se broj teških slučajeva u toj ustanovi bitno smanjio, dodajući da su gotovo svi oboleli nevakcinisani.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže za RTS da je teško odgovoriti na pitanje kada bi mogle da budu oranizovane svadbe i veselja.

Dodaje da će situacija biti jasnija polovinom juna i da treba pratiti broj novih slučajeva. Za organizovanje velikih festivala moramo da imamo vakcinisano bar 50 odsto mladih ljudi, kaže Tiodorović.

Branislav Tiodorović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je na popuštanje mera uticalo to što su podaci u opadanju.

Ipak, imunolog Srđa Janković upozorava da su postojeće mere minimum minimuma koji Krizni štab duguje sebi i društvu da zaštiti ljudske živote.

Svi oni koji su planirali put u inostranstvo mogu da preuzmu digitalni zeleni sertifikat i u poštama širom Srbije.

Na digitalnom zelenom sertifikatu nalazi se potvrda o vakcinaciji i rezultati testiranja na kovid. Do sada ga je preuzelo više od 130.000 ljudi.

08.54 – Čolić: Nadomak smo kolektivnog imuniteta

Ako bismo još malo ubrzali tempo vakcinacije, vrlo brzo bismo došli do kolektivnog imuniteta, a procene su da se on postiže na oko 70 odsto populacije sa imunitetom, računajući vakcinisane i one koji su preležali bolest, bilo kao registrovani, asimptomatski ili neregistrovani oboleli, rekao je danas imunolog i akademik Miodrag Čolić.

07.57  Zlatiborski okrug: U bolnicama 56 obolelih, u Požegi bez pacijenata

U bolnicama Zlatiborskog okruga hospitalizovano je 69 pacijenata, od kojih je kod 56 potvrđen kovid-19, saopštio je jutros Zdravstveni centar Užice.

Izvor: RTS, RTV, FoNet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button