Dr Kon objasnio kako je anuliran rizik od prenošenja zaraze na festivalu

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je „anuliran“ rizik od prenošenja korona virusa na Bir festu, koji večeras počinje u Beogradu, ukoliko se posetioci budu pridržavali propisanih mera na festivalu.

Foto: Kurir Televizija

Za ulaz na Bir fest potrebno je da posetioci imaju dokaz o vakcinaciji, da su preležali korona virus ili negativan test na virus.

„To su jasna pravila koja su saopštena. Ovo je ista ekipa koja je radila i druge festivale, tako da ne očekujem da će biti problema“, kazao je Kon za Radio-televizije Srbije (RTS).

Kon je naglasio da je danas situacija drugačija u poređenju sa periodom kada je održan Egzit festival jer je, kako je naveo, tog dana u Novom Sadu bilo dvoje novozaraženih, a danas u Beogadu njih 362.

On je rekao da imunizacija na korona virus ostaje na prvom mestu u borbi protiv epidemije, ali je istakao da će nadležni morati da uvedu „krajnje nepopularne i restriktivne mere“ ukoliko se gradjani ne pridražvaju propisanih mera.

Govoreći o početku školske godine, Kon je kazao da će do kraja avgusta Ministarstvo prosvete objaviti protokol koji izradjuje zajedno sa Institutom „Batut“.

„Tu su najavljene osnovne smernice kao što je da onlajn nastave bude što manje. U situaciji u kojoj se nalazimo, mi imamo vakcine koje su registrovane za starije od 12 godina. Na Medicinskom fakultetu je vakcinisano blizo 80 odsto studenata“, naveo je on.

Kon je istakao da treba insistirati na vakcinaciji đaka i studenata jer je to najbolja zaštita.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button