Korisna hrana za organizam: Benefiti slatkog krompira

Slatki krompir je ukusna i hranljiva povrćka. Služi kao odličan sastojak u većini recepata, a mnogi ga preferiraju i kao desert. Osim svoje slatkoće, on je korisna hrana za organizam.

Većina hrane koju konzumiramo nije zdrava i nije iznenađujuće što hronične bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrti. Sa zdravim opcijama poput slatkog krompira, moguće je održavati zdravlje i živeti dug i zadovoljavajući život. Sve što trebate učiniti je da ovaj tip povrća učinite svojim omiljenim. Postoji dobar razlog zbog kojeg vam preporučujemo da uključite slatki krompir u svoju ishranu.

Nutritivne činjenice o slatkom krompiru

Konzumacija slatkog krompira pruža vašem organizmu mnogo hranljivih materija. Kuvani slatki krompir će vam pružiti sledeće nutrijente: proteine, masti, ugljene hidrate, gvožđe, vlakna, kalcijum, fosfor, natrijum, magnezijum, kalijum, selen, vitamin C, holin, folnu kiselinu, vitamin K i beta-karoten. Pored toga, slatki krompir ima visok sadržaj vode.

Zdravstvene prednosti slatkog krompira

Pomaže u upravljanju stresom

Sa teškom ekonomijom, neuspesima u vezama, pritiskom na poslu i generalno borbom za kontrolu stresa, možda će vam biti potreban slatki krompir u planu doručka. Magnezijum ima važnu ulogu u održavanju normalnog funkcionisanja tela. Među funkcijama koje obavlja, smanjenje anksioznosti i stresa je jedna od najprepoznatljivijih koristi. Prema stručnjacima, nedostatak magnezijuma u savremenim ishranama doveo je do povećanog broja slučajeva depresije širom sveta. Slatki krompir je bogat ovim hranjivim sastojkom koji smanjuje stres. Stoga, mogu dopuniti nivo magnezijuma u vašem telu i pomoći u kontroli navika povezanih sa anksioznošću i nivoa depresije.

Osigurava zaštitu od nedostatka vitamina A

Nedostatak vitamina A je uobičajen problem u savremenoj ishrani. Patnja od nedostatka vitamina A izlaže vas simptomima poput niske otpornosti na infektivne bolesti, iritacije kože, zaostalog rasta, loše vidne sposobnosti, suvih očiju i kože, među drugim neugodnim efektima. Slatki krompiri su izuzetno bogati vitaminom A zahvaljujući visokom sadržaju beta-karotena. Beta-karoten se pretvara u vitamin A u jetri. Svaka molekula beta-karotena proizvodi dve molekule vitamina A, što znači da što više ovog nutrijenta imate u telu, to više vitamina A će biti u vašem sistemu. Obilje ovog nutrijenta pomoći će vam u borbi protiv infekcija i povećanju otpornosti na bolesti.

Pomaže u poboljšanju kože i kose

Ovo korenasto povrće je bogato vitaminom C, E i A. Konzumiranje dovoljno vitamina E pomaže povećanju rasta kose kod osoba koje imaju probleme sa gubitkom kose. Vitamin C je efikasan u dermatološkim problemima i koristan u tretiranju hiperpigmentacije i foto-starenja. Takođe pomaže neutralizaciji oksidativnog stresa uzrokovanog dugotrajnim izlaganjem UV svetlosti. Kombinacija vitamina E i C može pomoći u smanjenju rizika od kožnog karcinoma. Vitamin C je moćan za sintezu kolagena i ima antiinflamatorna svojstva. Stoga je koristan u upravljanju kožnim bolestima i zaceljivanju rana. Vitamin A je sjajan stimulator za kolagen i smanjuje prirodno starenje ćelija.

Poboljšava varenje

Slatki krompiri imaju visok nivo vlakana, što optimizuje stanje vašeg digestivnog trakta. Redovno konzumiranje slatkog krompira pomoći će vam da održavate vaš digestivni trakt u najboljem stanju. Takođe, kao što je već pomenuto, bićete zaštićeni od zatvora.

Poboljšava plodnost

Visoke količine vitamina A pomažu ženama u reproduktivnom dobu da poboljšaju svoju plodnost. Studije pokazuju da ovaj tip vitamina poboljšava reproduktivne performanse. Takođe, slatki krompiri sadrže visoku dozu gvožđa koje pomaže ženama da povećaju svoje sposobnosti plodnosti. Studije potvrđuju da je nedostatak gvožđa povezan sa sekundarnim problemima plodnosti i ovulacijskom neplodnošću. Stoga, konzumiranje slatkog krompira, izvora gvožđa, poboljšaće vaše reproduktivno zdravlje.

Poboljšava dobar vid

Vitamin A održava pravilno stanje mrežnjače. Njegov nedostatak uzrokuje slab vid, a u ekstremnim slučajevima može dovesti do slepila. Ostala stanja oka poput suhoće rožnjače, ulceroznog konjunktivitisa i oštećenja rožnjače takođe su povezana sa vitaminom A. Slatki krompiri su odličan izvor vitamina A i vitamina C koji pomažu u prevenciji stanja očiju.

Poboljšava pamćenje kod pojedinaca

Redovno konzumiranje slatkog krompira može poboljšati vaše pamćenje. Antocijanin, prisutan u ljubičastim slatkim krompirima, ima sposobnost poboljšanja pamćenja. Ovi antioksidansi doprinose sposobnosti krompira da poboljša pamćenje.

Kako izgledaju slatki krompiri?

Slatki krompiri dolaze u različitim sortama i pripadaju porodici slakova (Convolvulaceae). Na tržištu ćete ih pronaći s raznobojnom kožom, koja može biti žuta, bela, ljubičasta, smeđa ili crvena. Isto tako, i njihovo meso dolazi u različitim varijantama, može biti belo, žuto, narandžasto-crveno ili obično narandžasto. Klasifikacija vrste slatkog krompira bazira se na njegovoj čvrstoći i mekoći. Kada se skuva, čvrsta vrsta ostaje tvrda, dok mekša varijanta postaje vlažna i mekana.

Upotreba i proizvodi od slatkog krompira

Slatki krompir se koristi kao hrana, lek, piće, stočna hrana i za kućne potrebe.

Hrana – Slatki krompir se kuva ili peče i koristi kao izvor ugljenih hidrata. Kuvana verzija se može oguliti, izgnječiti, a zatim pomešati sa vodom ili mlekom kako bi se napravila pasta. Sirova verzija se može izrendati, pomešati sa kokosom i koristiti kao desert nakon pečenja. Mladi listovi slatkog krompira se pripremaju i konzumiraju kao povrće.

Lekovi – Određeni delovi slatkog krompira mogu se koristiti u medicinske svrhe, kao što je izazivanje povraćanja, olakšavanje astme ili kao laksativ. Ponekad se delovi ove biljke dodaju drugim medicinskim mešavinama kako bi se povećala efikasnost leka.

Pića – Slatki krompir sadrži visok nivo šećera u svojim korenskim gomoljima. Stoga, lokalno stanovništvo kuva, tretira i fermentiše slatki krompir kako bi proizvelo alkoholna pića.

Kućne svrhe – Izdanci i stari listovi slatkog krompira se koriste kao podloga ispod prostirki.

Stočna hrana – Listovi i izdanci slatkog krompira koriste se kao hrana za životinje poput svinja.

Recepti sa slatkim krompirom

Možete uživati u slatkim krompirima na različite načine, bez da se umorite od zanimljivih načina pripreme ove vrste krompira. Evo nekoliko recepata koje možete razmotriti:

  • Slasna poslastica od slatkog krompira
  • Kandirani slatki krompir
  • Pečeni slatki krompir u rerni
  • Frite od slatkog krompira u vazdušnoj fritezi
  • Lujzijanski palačinke od slatkog krompira
  • Burito od slatkog krompira
  • Hleb od slatkog krompira
  • Kolač od slatkog krompira
  • Mafini od slatkog krompira
  • Kremasta supa od slatkog krompira sa đumbirom
  • Pečeni slatki krompiri sa povrćem
  • Supa od butternut tikve i slatkog krompira

Slatki krompiri su ukusni, a njihova prirodna slatkoća ih čini savršenim sastojkom u većini jela. Možete ih peći, kuvati, peći u rerni ili pržiti. Možete ih dodati bilo kom jelu kako biste ga učinili interesantnijim i hranljivijim. Konzumiranje kore slatkog krompira povećava njegovu nutritivnu vrednost. Stoga je zdravo ako ih ne gulite. Boja njihove kože varira od žute do bele i braon do ljubičaste. Bez obzira na boju, konzumiranjem ih dobijate dodatne hranljive sastojke.

 

Izvor: Uraditozasebe.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button