Vozači ostavljeni na cedilu, servisi mogu da ih pelješe!

Cena tehničkih pregleda u Srbiji, maltene preko noći, otišla je u nebesa, pa su vozači prethodnih dana bili prinuđeni da ovu uslugu plaćaju skoro duplo više nego ranije. Međutim, ovaj udar na džepove građana je mogao da bude sprečen da je još ranije, kako je najavljeno, donet pravilnik kojim bi se odredila najniža i najviša cena tehničkih pregleda vozila.

Naime, Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, u članu 246 predviđa da država odredi najnižu i najvišu cenu redovnog godišnjeg tehničkog pregleda vozila, a mnogi vozači su se ponadali da će upravo ovaj pravilnik pojeftiniti preglede. Desilo se upravo suprotno, pa je prethodnih dana cena tehničkog pregleda sa 3.000 do 5.000 dinara koliko je koštala, poskupela na neverovatnih 6.500 do 8.000 dinara.

tehnički pregled
foto: Printscreen RTS

Međutim, u servisima kažu da je glavni razlog što su servisi poskupeli preglede taj što je od ove nedelje i zvanično počela puna primena izmenjenog pravilnika o tehničkim pregledima koja, između ostalog, podrazumeva i snimanje čitavog toka kontrole. Zbog nespremnosti da na ovaj način nastave sa radom, pojedini centri za tehnički pregled morali su da stave katanac na vrata, pa ih od 1.200 koliko ih je radilo pre primene pravilnika od 6. juna radi tek 800.

Jovica Šajković iz Udruženja tehničkih pregleda i agencija za osiguranje vozila Srbije (UTAS) kaže za Kurir da je servisima, sa novim pravilnikom, potrebno mnogo više vremena za pregled, te da ne bi imali od čega da plate zaposlene da nisu povećali cene usluga. U vezi sa tim, on smatra i da država ne bi trebalo da propisuje cene pregleda.

automobil, tehnički pregled
foto: Zorana Jevtić

– Ne možete nekom da naredite za koju cenu će da radi. Tržište je tržište. Cene su poskupele, jer radnik za osam sati, ukoliko radi sve što traže u pravilniku, može da uradi četiri do pet pregleda dnevno. Ako je cena 5.000 dinara po vozilu, onda ja sa tim, ne mogu da platim ljude – kaže Šajković i dodaje da su servisi zbog novih pravilnika imali i nenormalno visoka ulaganja u tehničke preglede.

– Traži se toliko detalja da pregledamo iako su oni potpuno nevažni za bezbednost saobraćaja. Svako je za to da vozilo ne zagađuje okolinu i da, zbog bezbednosti, bude ispravno, ali ovo što nam traže su potpuno nevažne stvari – zaključuje Šajković.

U Ministarstvu trgovine juče su za Kurir poručili da se, u saradnji sa nadležnim organima, radi na pravilniku kojim će se odrediti najniža i najviša cena tehničkih pregleda.

Šokantan zahtev

Taksisti žele da dupliraju cene

taksi, taksista, Kraljevo
foto: Kurir.rs/J.S./Ilustracija

Udruženje taksista Beograda – SITAB zatražilo je od gradske uprave poskupljenje taksi prevoza i to starta sa 170 na 300 dinara dok cena kilometra ostaje ista, ili drugi model linearno poskupljenje 30 odsto.

– Cene taksi prevoza nisu menjane 10 godina, troškovi su značajno porasli u svim delovima, počev od cene samog transporta do opštih troškova – navedeno je u saopštenju SITAB. Dodaju da je od gradonačelnika zatraženo da pospeši primenu zakona, jer su nezakonit taksisti i dalje uveliko prisutan, dok je od resornog ministarstva zatraženo da izvrši nadzor nad primenom Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Goran Papović

Država može da preporuči cene

Goran Papović
foto: Medija Centar

Ovo nije prvi put da se najavi donošenje nekog pravilnika, a da se to na kraju ne uradi, kaže za Kurir Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) i dodaje:

– Određivanje cena bi trebalo da bude prepušteno tržištu. Ipak, država bi mogla da preporuči neke cene ako bi se time zaštitili potrošači, ali ne bi trebalo da ih limitira.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button