Sudija u Subotici čak 24 puta gledao spornu situaciju!

Bivši sudija Raka Đurović izjavio za Kurir da je tehnologija potrebna, ali da kod nas ostavlja i prostor za zloupotrebe

Bivši fudbalski sudija i nekadašnji predsednik FS Beograda Rade Đurović, izjavio je za Kurir kao da se u srpskom fudbalu trčalo da se pošto-poto uvede VAR tehnologija, iako je prvo kolo domaćeg šampionata potvrdilo da nismo bili dovoljno spremni. Đurović je naglasio da je VAR u svakom slučaju potreban, ali i izrazio bojazan da je kod nas ostavljeno dosta prostora i za zloupotrebe.

Partizan, Biljana Obradović, VAR tehnologija
foto: Printskrin

– Tehnologija pomaže da sudije donose ispravne odluke, ali ne samo kod nas, nego i u Evropi i svetu, mora još da se unapredi i nadogradi. Tek pred početak prve utakmice, Čukarički – Voždovac, zvanično je saopšteno da se kreće sa VAR-om i u Superligi Srbije, pa smo i oko toga imali neizvesnost. VAR nisu samo kamere i ostala oprema, nego je potrebna kompletna postavka. Ključan je uticaj i autoritet glavnog sudije na terenu u odnosu na arbitra u VAR sobi i obrnuto. To je došlo do izražaja na meču u Subotici, gde je prevagnuo autoritet sudije u VAR-u, iako nije bilo osnova za kazneni udarac za niški Radnički, jer je igrač Spartaka prvo izbio čistu loptu, pa tek onda zakačio protivnika. Inače, Nenad Minaković iz Novog Sada je dobar sudija – rekao je Đurović.

Usijanje dana, Raka Đurović
foto: Kurir

Raka Đurović je istakao da je VAR koristan kod tzv. graničnih linija, ofsajda, ali i određivanja položaja ruke u odnosu na telo u šesnaestercu, ali i izrazio bojazan da bi kod nas upravo oko toga moglo da dođe i do ozbiljnog zloupotrebljavanja. – Svakako je trebalo bolje da se pripremimo i u onim situacijama gde VAR nije neophodan, kada imamo činjenično neupitno stanje, presudnu ulogu treba da ima sudija na terenu, odnosno ljudski faktor – zaključio je Đurović.

Žale se Zvezda i niški Radnički Pored meča u Subotici, Đurović je izdvojio i utakmicu u Bačkoj Topoli, dok žalopojke Crvene zvezde za navodno nedosuđeni penal protiv Vojvodine, čijeg je igrača lopta pogodila u ruku, nije uopšte želeo ni da komentariše. U Crvenoj zvezdi su na svom Jutjub kanalu objavili snimak sporne situacikje. Na sudiju Lazara Lukića iz Resnika žale su i u niškom Radničkom, optužuujući ga da je u Subotici prisvojio VAR sobu! – Ni u Senti nije trebalo da bude dosuđen kazneni udarac za TSC, i to zbog polažoja ruke – rekao je Raka Đurović.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button