Produžen rok važenja parking karata za osobe sa invaliditetom

U cilju procedure pojednostavljenja i nalaženja trajnog rešenja za izdavanje invalidskih parking karata i rezervisanih parking mesta, Vlada Republike Srbije pokrenula je inicijativu da se kreira elektronska usluga na Portalu eUprava koja će omogućiti lakše podnošenje zahteva elektronskim putem, a ovlašćenim licima iz jedinica lokalnih samouprava pružiti jednostavan uvid u dokumentaciju, odnosno činjenice koje su relevantne za ostvarivanje prava na parking karte.

Takođe, ovim povodom, Vlada Srbije je na prethodnoj sednici donela zaključak kojim se daje prepouka jedinicama lokalnih samouprava da se važećim invalidskim parking kartama i rezervisanim parking mestima, produži rok važenja do 31. decembra 2021. godine.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je sve gradonačelnike i predsednike opština da preuzmu sve što je u njihovoj nadležnosti, kako bi maksimalno olakšali osobama sa invaliditetom pristup svim javnim uslugama.

„Ovo je posebno važno u trenutnim okolnostima, kada je potrebno uložiti dodatne napore da bi se izbeglo izlaganje epidemiološkim rizicima ove kategorije naših sugrađana“, napomenula je premijerka.

Pored toga, svi državni organi dobili su preporuke za prilagođavanje svojih internet prezentacija osobama sa invaliditetom, ukoliko to već nisu učinili. Trenutno je u finalnoj fazi pripreme i Nacionalna studija za unapređenje digitalne pristupačnosti prilikom čije izrade je uspostavljen konsultativni proces sa više relevantnih strana, u kome su učestvovale relevantne organizacije i udruženja osoba sa invaliditetom, resorne državne institucije i univerziteti.

Studija daje opšte smernice i preporuke u oblastima koje je Međunarodna telekomunikacijska unija definisala kao značajne za IKT pristupačnost, a na osnovu njih Vlada Srbije planira pokretanje par inicijativa u toku ove godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button