Priprema se strategija postkovid rehabilitacije i lečenja

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek u razgovoru za Nova.rs najavljuje ozbiljnu strategiju i lekarsku podršku onima koji imaju posledice preležanog kovida, jer će, kako se očekuje, u sve većem broj početi da se javljaju zdravstvenim ustanovama.

Govoreći o ličnom iskustvu sa koronom, on je ukazao da nikada nije imao problem sa srcem, ali da, posle preležanog kovida, već godinu dana pije lekove protiv aritmije.

Foto Tanjug / Arhiv / T.Radovanović

„Moja pluća su bila razorena. Ranije sam se do stana na petom spratu kao od šale peo bez lifta, a sada to ne pokušavam“, opisao je Đerlek.

On je predvideo da će postkovid sindrom biti jedan od glavnih zadataka zdravstvenog sistema u narednom periodu.

„Prvog dana kada se budemo oslobodili korona virusa moramo biti spremni na ozbiljnu borbu za ozdravljenje i spašavanje onoga što je kovid ostavio na mentalno zdravlje“, poručio je Đerlek.

Kako je objasnio, to nije sve, jer je Kovid 19 sistemska bolest i „imamo kardiovaskularne bolesti i oštećenja koja se prvi put javljaju posle preležanog korona virusa“.

„Tu su i plućne bolesti, gde su na mestu oštećenja ostale fibrozne promene. Imamo neurološke poremećaje, imamo i ljude koji su posle kovida završili na dijalizi“, napomenuo je Đerlek.

Prema njegovoj oceni, „nema organa koji ne može da bude ugrožen“, zbog čega se i priprema ozbiljna strategija postkovid rehabilitacije i lečenja“.

Izvor: FoNet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button