Ove predmete NI SLUČAJNO nemojte čistiti sodom bikarbonom!

Napravićete štetu ako sodu bikarbonu koristite za čišćenje ovih 6 predmeta:

Foto: furtwangl – CC BY 2.0

1. DRVENI NAMEŠTAJ

Soda bikarbona može biti prejako sredstvo za drveni nameštaj, a sigurno će uništiti površinski sjaj i tako vas ostaviti nezadovoljnima. Za drvo je najbolje koristiti proizvode koju su namenjeni upravo za te svrhe.

2. SREBRO

„Iako je namakanje srebra u vodi i sodi bikarboni brzi način za rešavanje tamnih mrlja, ova tekućina može biti prejaka i tako će srebro mijenjati boju puno brže nakon ovakvog čišćenja“, ističe Lili Kameron, vlasnica firme za profesionalno čišćenje. Njen je savet da čišćenje srebra prepustite profesionalcu.

3. STAKLO

Ipak je bolje držati se proizvoda za pranje prozora, jer kako je soda bikarbona dosta abrazivno sredstvo, moglo bi oštetiti staklo. Ako želite prirodni proizvod za čišćenje stakla, koristite sirće.

4. ALUMINIJUM

Možete je koristiti za čišćenje posuda i lonaca, ali ne zaboravite naknadno dobro isprati, jer može uzrokovati oksidaciju i tako bi ono moglo postati smeđe boje.

5. KERAMIČKE PLOČE ZA KUVANJE

Soda bikarbona je odlična za čišćenje kuhinje, ali pripazite na glatke površine napravljene od keramike, jer će na njima lako ostati ogrebotine ili beli film kojeg ćete se teško rešiti. Ako vam se to već dogodilo, pokušajte očistiti vinskim sirćetom.

6. MERMER

Nikada nemojte koristiti sodu bikarbonu za čišćenje mermernih površina. Tokom vremena će ona prouzrokovati štetu na gornjem zaštitnom sloju i ostaviti ogrebotine. Iako je potrebno vremena da šteta nastane, pametnije je odabrati sredstvo namenjeno za čišćenje tih površina.

(krstarica)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button