Oglasio se Zaev: Evropa definitivno ne može da nađe rešenje za spor Sofije i Skoplja!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je da Evropa definitivno ne može da nađe rešenje za spor Skoplja i Sofije, ali je istakao da ne odustaje od namere da svojoj zemlji otvori put ka EU i postigne napredak.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Definitivno Evropa ne može da pronađe rešenje za ovakvu stvar koja je trenutno između nas i Bugarske. To je loša poruka“, rekao je Zaev u intervjuu televiziji Telma.

Zaev je istakao da „ne odustaje od svoje namere, koja je i njegov zadatak kao premijera države, da otvori put zemlje ka EU i da napravi iskorak na tom putu, kako bi se prevazišla nepravda“.

„Doći ćemo do rešenja ako smo Evropejci i ako gledamo u budućnost. Mogu da se reše i identitetska pitanja, jer oni (Bugari) kažu da prihvataju realnost da smo Makedonci sa makedonskim jezikom, priznati u svetu, ratifikovani od Ujedinjenih nacija“, rekao je premijer Severne Makedonije.

On je naveo da se sa Bugarskom razgovara o „Putokazu“ za sprovođenje Dogovora o prijateljstvu u vezi kojeg Sofija izražava nezadovoljstvo što se ne sprovodi brže i efikasnije.

„Rešenje koje je nama i Bugarskoj ponudilo portugalsko Predsedništvo Unijom je kreiranje ‘Putokaza’ za sprovodjenje Dogovora o prijateljstvu i dobrosusedstvu. ;U tom ‘Putokazu’ su sve moguće oblasti, od sporta do infrastrukture… sa preciznim rokovima i konretnim zaduženim institucijama, na 18 strana. Drugi deo je intenziviranje rada Komisije za istorijsko-obrazovna pitanja“, rekao je Zaev.

Izvor: Espreso.co.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button