Juče su Kurtijevi specijalci upali na sever Kosova i Metohije i ranili deset Srba!

Di­m­ne bo­m­be, su­za­vac, čau­re od me­ta­ka po uli­ca­ma, spa­lje­na vo­zi­la, de­se­ti­ne po­vre­đe­nih epi­log je ju­če­ra­šnjeg, se­d­mog po re­du upa­da do zu­ba nao­ru­ža­nih pri­pa­d­ni­ka RO­SU u se­ve­r­ni deo Ko­so­va i Metohije.

Znam da će zbog ovo­ga mno­gi že­le­ti mo­ju gla­vu, ali ne sa­mo što će­mo da za­šti­ti­mo ži­vo­te na­še de­ce nego će­mo u toj bo­r­bi da po­be­di­mo, re­či su pred­sed­ni­ka Vu­či­ća, ko­je su Sr­bi sa Kosova i Metohije po­zdra­vi­li aplauzom

Desetine Srba povređene su, a jedan od njih, tridesetšestogodišnji Srećko Sofronijević životno je ugrožen tokom jučerašnjeg novog upada do zuba naoružanih pripadnika ROSU u Severnu Mitrovicu i Zvečan!

Kosovska Mitrovica
foto: Printscreen

Predsednik Aleksandar Vučić hitno se juče uputio u Rašku kako bi se sastao s predstavnicima Srba s Kosova i Metohije uz poruku da „Srbija svojim trupama neće ulaziti na Kosovu i Metohiji i čekaće NATO 24 sata da reaguje u slučaju pogroma.

Ako NATO ne reaguje, Srbija će reagovati! Ako Albanci krenu u nasilje, Beograd će biti uz svoj narod i zaštitiće ga“.

Vučić je uoči jučerašnjeg sastanka sa Srbima rekao da je kontaktirao sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

– Rekao sam mu šta mislim i završio razgovor. Rekao sam mu – zauzdajte ih!

Ako niste u stanju da ih zauzdate, zauzdaćemo ih mi. Prema našim obaveštajnim saznanjima, za ovo što su Albanci uradili imali su podršku makar jedne države. Tri razloga postoje zašto ovo rade, prvi jer je to želja velikih sila, i to ne samo nezavisno celovito Kosovo nego i slabljenje Srbije – rekao je Vučić i dodao da oni neće odustati – a to su pre svega SAD, Britanija i Nemačka.

Dodao je i da je juče razgovarao sa skoro 100 ljudi iz sveta.

Predsednik je podsetio i da nije on taj koji je potpisao Briselski sporazum, ali da je on taj koji nije dozvolio Prištinu u UN te naglasio da je za to da se sačuva mir. Podsetio je i da je ovde došao lično jer je obećao da neće dozvoliti novi pogrom nad Srbima:

– Mi ćemo da budemo uz vas, ali moram da vam kažem da moramo da budemo neko ko je za poštovanje sporazuma… Nemojte da reagujete na nenasilje, ali ako krenu u nasilje, vi zaštitite vaš narod, a mi ćemo biti uz vas. Ako oni krenu i nastave upucavanje naših ljudi, reagovaćemo. Znam da će zbog ovoga što ću sada reći mnogi želeti moju glavu, ali ne samo da ćemo da zaštitimo živote naše dece nego ja sada kažem prvi put – da ćemo u toj borbi da pobedimo!

Ove reči predsednika pozdravljene su aplauzom okupljenih Srba.

Metak kakvim je ubijen Ivanović

Srećko Sofronijević, ranjen, metak, ROSU, ranjeni Srbin
foto: Kurir

Prava drama na severu KiM, naime, počela je juče oko devet sati ujutru, kada je policija lažne države Kosovo, praćena jedinicama ROSU, upala u Severnu Mitrovicu kako bi, navodno, proverila kosovske carinske papire. Oni su pucali bojevom municijom, ispaljivali su suzavac i šok-bombe na narod koji se okupio da brani svoj grad. Korišćeni su vojni meci kalibra 5,56, proizvođača „Selijer & Belo“, češke proizvodnje, NATO standarda. Za ubistvo Olivera Ivanovića korišćen je takođe „Selijer & Belo“, ali kalibra 9 x 19. Pripadnici ROSU teško su ranili Sofronijevića (36) iz Zvečana pucavši mu u leđa. On je hitno operisan u bolnici u Kosovskoj Mitrovici i izvađen mu je metak, koji je izašao kroz grudni koš.

Direktor bolnice Zlatan Elek rekao je da je posle operacije Sofronijević u stabilnom stanju.

Srećko Sofronijević
foto: Kurir

– Mučki je upucan s leđa, ima povredu desne lopatice, prelom drugog rebra i metak je izašao s prednje strane vrata – kazao je Elek.

Maslo psihopate Kurtija

Direktor Kancelarije za KiM kazao je da je ovo već sedmi put da ROSU, naoružan do zuba i uz oklopna vozila, upada na sever Kosmeta „po nalogu psihopate Aljbina Kurtija“.

– Pripadnici ROSU udarili su na goloruki narod, na goloruke Srbe. Da upadaju u apoteke, da je dole gomila čaura i gotovo pravo ratno stanje u kojem je teško ranjen mladi Srbin Srećko Sofronijević. Pala je prva kap krvi, srpske krvi – rekao je Petković, podsetivši da je Priština ovaj haos izazvala pod izgovorom nekakvog „krijumčarenja čokolada, fante, koka-kole…“.

Aljbin Kurti, Kosovska Mitrovica, Zvečan, ROSU
foto: Profimedia, Printscreen

– Sve ovo direktno je maslo psihopate Aljbina Kurtija, koji želi da se sveti Srbima, da izazove krizu većih razmera i uzme sever Kosmeta – rekao je Petković, dodavši da za Kurtija nema drugu reč osim da je „ludak jer puca na goloruki srpski narod i upada u apoteke u želji da im uzme i lekove“.

– I Kfor i međunarodnu zajednicu pozivamo da reaguju i zaustave ludilo Aljbina Kurtija. Jer ako Kfor nije sposoban da reaguje i zaštiti srpski narod, ima ko će. Ovo je pravi trenutak da bez oklevanja čujemo odgovor od međunarodne zajednice, koja je dužna da odbrani srpski narod – rekao je Petković.

Borba za život

On je naveo da su Srbi sprečili jedinice specijalne kosovske policije da dođu do tehničke škole u Severnoj Mitrovici, a da su isto to učinili i u Zvečanu, gde su ih „pod rafalima“ oterali jer su upadali u magacine i privatne kuće. – Kad su se vratili u bazu Belvedere, šest oklopnih vozila krenulo je na sever i narod ih je ponovo sprečio kod mesta Rudare, gde je bio veliki okršaj tako što su jedinice ROSU napale i pucale na goloruki srpski narod, koji brani svoje pravo na život – istakao je on.

pdf
foto: Kurir
pdf
foto: Kurir
pdf
foto: Kurir
pdf
foto: Kurir

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button