Jajce na spisak najlepših manjih gradova na svetu

Američki magazin „Thrillist“ uvrstio je Jajce na spisak najlepših manjih gradova na svetu, navodeći da je jedno od najočuvanijih drevnih mesta u BiH.

wikipedia.org

„Thrillist“ je časopis koji opisuje gradove, piše o njihovim pojedinostima, zanimljivostima te je samim tim Jajce opisao kao lep i neobičan grad.

„U Bosni i Hercegovini ne nedostaje drevnih planinskih gradova, ali nijedan nije bolje očuvan od starog grad Jajca. Bio je glavni grad srednjovekovne Bosne i još uvek možete da vidite drevni zamak na brdu i istražiti rat krivudavih kaldrma“, piše Thrillist. Dalje nastavlja kako je ipak vodopad Pliva najveće prirodno čudo Jajca.

„Visine 72 metra, preliva se na punom padu na ušću Plive u Vrbas. Jajce je s tri strane vezano vodom, što ga čini osnovnom bazom za neke od najboljih raftinga“, navedeno je u tekstu ovog američkog časopisa.

Jajce je grad koji ima 30.758 stanovnika, a smešten na ušću reke Plive u Vrbas, svojim raznovrsnim atrakcijama svedoči o brojnim kulturama koje su se preplitale u BiH počevši od davnih Ilira i Rimljana preko Bosanskog kraljevstva, Osmanskog i Austro-Ugarskog carstva pa sve do perioda SFR Jugoslavije.

O samom poreklu imena Jajce ima više priča. Prema jednoj od njih, ime je proizašlo iz geografskog smeštaja grada na jajolikoj steni, prema kojoj je i dobio ime. Druge priče se oslanjaju na mesne legende, od kojih se ističe ona o „vojvodi kaštela Grmuše (na levoj obali Une u Bihaćkom kotaru) Jajice“.

Jajce inače važi za jedno od najznačajnijih mesta bosanskohercegovačke, jugoslovenske i hrvatske istorije, a u njemu se nalaze tragovi naselja iz antičkog doba.

U ovom gradu se nalazi i Crkva Sv. Marije koja se smatra najstarijom na ovim prostorima.

Tu je i Jajačka tvrđava koja se nalazi u kompleksu Starog grada te se pretpostavlja da je sagrađena u 13. veku. Izgradio ju je Hrvoje Vukčić Hrvatinić koji se smatra osnivačem Jajca.
Osim Jajca, na ovu listu Thrillista su uvršteni i gradovi St Ives, Kornval – Velika Britanija, Vanaka – Novi Zeland, Češki Krumlov – Češka i Shirakava – Japan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button