Američki vojnici otkrili informacije o nuklearnom oružju u Evropi

U bazama podataka javnih onlajn aplikacija za učenje koje su koristili američki vojnici stacionirani u bazama širom Evrope, otkriveni su tajni podaci o tačnim lokacijama nuklearnog arsenala SAD u Evropi, uključujući i Tursku.

Izvor: EPA (SOUTH KOREA DEFENSE MINISTRY)

Kako navodi britanski istraživački novinski sajt Belingket, američki vojnici su u bazama u Evropi i Turskoj koristili javne onlajn aplikacije i oruđa za učenje da bi zapamtili bezbednosne protokole.

Vojno osoblje je da bi zapamtilo šifre, pa čak i statuse nuklearnih silosa sa bojevim glavama, koristilo sajtove Čeg, Kvizlet i Krem.

Zbog curenja informacija, otkriven je tačan broj i lokacije u bazama, uključujući i to koji silosi imaju nuklearne bojeve glave, a koji ne.

Novinari sajta Belingket su pretragom pomenutih sajtova otkrili kartice za memorisanje, koje su vojnici u aktivnom sastavu koristili, a na kojima su pominjani termini u vezi s nuklearnim naoružanjem.

Oni su uspeli da otkriju nekoliko setova kartica sa informacijama o bazama u Nemačkoj, Holandiji i Turskoj.

Jedan set od 70 kartica nazivan „Stadi!“ (Učenje!) otkrio je tačnu lokaciju i tačan broj bojevih i nebojevih projektila u vazduhoplovnoj bazi „Volkel“ u Holandiji, koju vlasti te zemlje smatraju tajnom.

 Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button