Slučaj „prva otmica zemunskog klana“; Buha: Ugrožena mi je bezbednost

Nekadašnji svedok saradnik tužilaštva Ljubiša Buha Čume izjavio je danas da strahuje za svoju bezbednost i da ne može da svedoči na suđenju optuženima za razbojništvo uz kidnapovanje studenta Novaka Stevanića (22) 1997. godine, koji se nakon toga ubio.

On je na suđenju u ovom slučaju poznatom kao „prva otmica zemunskog klana“ zamolio sud da se isključi javnost sa suđenja jer je, kako kaže ostao bez policijskog obezbeđenja.

Izvor: EPA (Saša Stanković)

„Želim da svedočim , ali ne mogu, dok ne isključite javnost, ugrožena mi je bezbednost. I zbog ovog postupka i zbog svega“, rekao je Buha.

On je dodao da o tome „ima i papir“, ali da se ništa ne preduzima.

Sudija ga je upozorila da ne može da isključi javnost jer je pretres u toku, ali on je nastavio da insistira, pa je suđenje prekinuto radi pauze od 10 minuta.

Prethodno su ispitana tri svedoka, koji su rekli da ostaju pri ranijim iskazima.

U ovom slučaju, koji je poznat i kao prva otmica “zemunskog klana” učestvovao i pokojni Dušan Spasojević, a sada se sudi za krivično delo razbojništvo dvojici policajaca i dvojici pripadnika „zemunskog klana“.

Optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, kao i nekadašnji pripadnici „zemunskog klana“ Nikola Bajić i Goran Ristić.

U nastavku suđenja pred Višim sudom u Beogradu biće pozvan da svedoči još jedan svedok saradnik tužilaštva, Dejan Milenković Bagzi.

Prema optužnici, trojica optuženih su Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja.

Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka.

Pored optuženih i pokojnog šefa „zemunskog klana“, u ovom krivičnom delu navodno je učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv „zemunskog klana“, takođe pokojni Zoran Vukojević.

Optuženi Đajić je bio Vukojevićev kum.

Stevaniću su prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima.

Potom su ga ubacili u „golf 2“, za čijim je volanom bio optuženi Ristić i potom ga predali vođi klana – Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njegovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Ova – prva „otmica“ klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, rešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje.

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

 Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button