Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je presudu Ratku Mladiću. Odbijene sve žalbe Ratka Mladića. Odbijena je žalba tužilaštva da bude osuđen za genocid u šest opština u BiH.

Izvor: Tanjug (AP Photo/Peter Dejong, Pool)

Odbija se žalba Mladića u vezi sa UZP-om

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je odbilo navode žalbe Ratka Mladića na prvostepenu presudu koji se tiču dokaza u vezi sa udruženim zločinačkim poduhvatom, njegovom namerom da se on izvrši i drugim zaključcima prvostepene presude kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor.

Predsednica petočlanog Žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove u Hagu sudija Prisca Matimba Niambe, rekla je da je ovaj stav veće zauzelo uz njeno suprotno mišljenje kao i od zaključka veća u vezi sa „terorisanjem“ Sarajeva.

Presuda se čita po tačkama presude i tačkama žalbe.

Suđenje počelo sa 15 minuta zakašnjenja usled tehničkih problema sa ozvučenjem

U Hagu je počelo izricanje drugostepene presude nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću sa 15 minuta zakašnjenja usled tehničkih problema sa ozvučenjem.

Na početku ročišta, Mladić je potvrdio da može da prati izricanje presude na jeziku koji razume.

U sudnici je i Mladić lično, kao i pravna savetnica odbrane Luisa Peta Bagot , dok njegov sin Darko presudu sluša iz posebne prostorije Mehanizma u Hagu.

Sažetak presude čita predsednica petočlanog Žalbenog veća Rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudija Prisca Matimba Niambe, a članovi veća koji su učesvovali u presuđivanju Mladiću su sudije: Aminata Lois Runeni N’gums, Sejmur Panton, Elizabet Ibanda-Nahamia i Mustafa El Bsaj.

Neki od učesnika postupka prate sednicu putem video konferencijske veze.

Prenos ove sednice emituje se sa pola sata zakašnjenja. Čitanje presude počelo u 15 sati, a javnost može da je preti od 15:30.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odluku.

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim delovima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić, međutim, neće biti na izricanju presude, jer nisu u mogućnosti da pristupe sudu u Hagu, niti da izricanje presude isprate video konferencijskom vezom.

Zbog izostanka branilaca, Žalbeno veće je odlučilo da Mladiću, samo za ovo ročište, omogući prisustvo pravnog savetnika, advokaticu Petu Luize Bagot (Peta-Louise Bagott) koja će prema, odluci veća, zastupati Mladićeve interese.

Verbalno napadnut Srbin zbog podrške Mladiću

U Hagu se danas dogodio incident u kojem je verbalno napadnut Dragan Todorović, Srbin koji živi u ovom gradu, a koji je došao da pruži podršku generalu Ratku Mladiću, prenela je uz video zapis RTRS

Todorovića su verbalno napali članovi Udruženja Srebrenica i vođa „Antidejton pokreta“ Nihad Alečković, a kako je prenela RTRS situacija je bila na ivici fizičkog sukoba

BiH podeljena u očekivanju presude

Uoči izricanja drugostepene presude haškom optuženiku Ratku Mladiću, javnost u BiH je podeljena više nego ikada, i dok u Republici Srpskoj slave generala VRS i očekuju njegovo oslobađanje, u Federaciji BiH, gde ga nazivaju „krvnikom“, uvereni su da će mu doživotna zatvorska kazna biti potvrđena.

Tradicionalno predstavnici bošnjačkih udruženja su otišli u Hag, gde su ispred zgrade Mehanizma za krivične sudove u Hagu, razvili ratne zastave BiH.

Kako prenosi RTRS, ispred zgrade se okupilo oko desetak članova bošnjačkih udruženja, koji su istakli ratne zastave tzv. Armije BiH na ogradi oko improvizovanog pres centra.

S druge strane, pak, na banjalučkom tranzitu stoji transparent na kojem piše: „Ne priznajemo haške odluke, ti si ponos srpske Republike“.

Izvor: Tanjug, RTV (Ivan Ilić, Ivana Majstorović)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button