Preminuo Dragoljub Đuričić

Poznati bubnjar Dragoljub Đuričić preminuo je danas nakon višednevne borbe sa koronavirusom, saopštili su članovi udruženja jazz muzičara.

IZVOR: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ

Đuričić je hospitalizovan krajem prošlog meseca nakon što se danima osećao loše i imao visoku temperaturu, nakon čega je odlučio da potraži lekarsku pomoć.

Domaći mediji prenose da je pre pet dana došlo do poboljšanja i da je muzičar skinut s respiratora, nakon čega se stanje ponovo pogoršalo.

Dragoljub Đuričić rođen je 10. oktobra 1953. na Cetinju, i svirao je sa grupama Leb i Sol, YU grupa, Kerber, i u pratećim bendovima Zdravka Čolića i Đorđa Balaševića.

Karijeru je počeo još sedamdesetih u Crnoj Gori, gde je bio u grupama The End, Krune i Exodus. U Beograd se doselio 1975. i kao prateći bubnjar slavnih izvođača obišao čitavu Jugoslaviju. Pridružuje se grupi Mama-Coco koja sa Zdravkom Čolićem ide na najveću turneju tog doba, „Putujući zemljotres“ (1978).

Dragoljub ĐuričićDragoljub ĐuričićIZVOR: YOUTUBE/DRAGOLJUBDJURICIC

U YU grupi proveo je dve godine, u sasstavu Leb i Sol čak šest, da bi prešao u Kerber i vratio se u Leb i Sol. Kao član grupa ili studijski muzičar učestvovao je u snimanju više od 70 albuma, odsvirao je više od 6.000 koncerata i nastupao na svakom kontinentu osim Antarktika.

Krajem devedesetih osniva The drums company, grupu koja je „zapalila“ festivale, a komponovao je za balet, pozorišne predstave, i nastupao na sportskim manifestacijama.

Bio je sastavni deo muzičke scene koja se usprotivila režimu Slobodana Miloševića, zvuk njegovog bubnja obeležio je proteste na kojima je bilo i po milion ljudi, a pokret Otpor proglasio ga je „Najotpornijim umetnikom“.

Iako ga većina ljudi zna kao muzičara, bio je i uspešni slikar i imao je više desetina izložbi po bivšoj SFRJ.

(Mondo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button