Ovo su crne tačke na srpskim putevima zbog velikog broja saobraćajnih nesreća!

Tokom letnjih meseci, povećan je intenzitet saobraćaja na svim putevima u zemlji, a samim tim I broj saobraćajnih nesreća koji je iz godine u godinu gotovo konstantan. Pojedine deonice nose obeležje crnih tačaka zbog broja nesreća koje su tu događaju.

Foto: Privatna Arhiva

Na listiti je deonica puta Šabac – Loznica. Na ovoj deonici posebno je kritičan letnji period jer tada najviše traktora izlazi na put. Osim što vozači često ulaze u nepropisna i rizična preticanja upravo zbog traktora, ova vozila su opasna jer često propisaju po putu zemlju, pesak ili sasušenu travu koji mogu dovesti do proklizavanja putničkih vozila. Takođe, kritični su i delovi koji se popularno zovu „lakat-krivine“, a kojih ovde ima u većem broju.

Ibarska magistrala – Rudnik, jedna je od najprometnijih saobraćajnica u zemlji, nadaleko je poznato upravo po crnim tačkama, koje se protežu gotovo celom njenom dužinom. Osim što je sam put lošeg kvaliteta, Ibarska magistrala najopasnija je zbog toga što sve vreme prolazi kroz naseljenea mesta, što ima samo dve trake i što je često koriste vozači kamiona i drugih teretnih vozila. Nepropisna preticanja, prekoračenje brzine najčešći su uzročnici nesreća, a najopasniji je svakako deo oko Rudnika i Gornjeg Milanovca, zatim na potezu od Čačka prema Kraljevu, posebno u visini sela Mrčajevci, kao i na putu od Kraljeva ka Novom Pazaru, poznatom po nazivu Dolina jorgovana.

Sinonim za crnu tačku na putu je svakako “zrenjaninac, posebno u delovima na ulazu u Beograd, preciznije kroz naselja beogradske opštine Palilula. Iako je put Beograd – Zrenjanin u solidnom stanju I sam po sebi ne bi trebalo da nosi bilo kakvu opasnost, bahati vozaču od njega su stvorili crnu tačku I predstavljaju najveću opasnost po učesnike u saobraćaju. Takođe, prisustvo teretnih vozla ovde je izraženo i predstavlja dodatnu opasnost. Opasne su I deonice Zrenjanin – Srpska Crnja, do Kleka, kao I Bečej – Temerin I Bačko Gradište.

Auto put Beograd – Niš I Beograd – Subotica, beleži najviše nesreća

Beograd – Subotica – Deonica puta Feketić do petlje Bačka Topola I Beška do petlje Inđija

Beograd – Šid Deonica od naplatne rampe Šimanovci, do petlje Pećinci

Auto-put Beograd – Niš, od petlje Vodanj do petlje Velika Plana

Deonica puta na granici Srbije I Crne Gore, između Prijepolja I Bijelog polja jedna je od najopasnijih na putu za more. Osim što je put iz godine u godinu u sve lošijem stanju, često se dešava da kolovoz puca zbog klizišta, pa je nemoguće stići popraviti sva oštećenja. Lakat krivine, suženja kolovoza najveća su opasnost na ovoj deonici, a svake godine upravo se ovde beleži najveći broj nesreća.

Jedan od najlepših puteva u zemlji, Đerdapska magistrala takođe je crna tačka gotovo čitavom svojom dužinom, a deonica koja prolazi tik uz obalu Dunava od Golubca prema Kladovu u izrazito je u lošem stanju. Veliki broj tunela, krivina, suženja, dodatno otežavaju vožnju, a već s prvom kišom kolovoz na ovoj deonici ponaša se kao led. Neophodno je pratiti sve znakove i upozorenja na putu kako ne bi došlo do bilo kakvih iznandih situacija.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button