Određen pritvor porodici koja je terala invalida da prosi

Osumnjičenima J. S. (50), J. S. (25) i M. Ž. (25), koji su danas uhapšeni pod optužbom da su osobu sa invaliditetom (42), sedam godina primoravali da prosi na ulici i dnevno im donosi 100 evra određen je pritvor u trajanju od 30 dana.

Kako je ranije saopštio MUP, troje uhapšenih terete se za produženo krivično delo trgovine ljudima.

Dežurni sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredila je pritvor S. J. (50) zbog opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke i ponavljanja krivičnog dela, a njegovom sinu S. J. i njegovoj devojci M. Ž. zbog mogućnosti uticaja na svedoke i ponavljanja krivičnog dela.

Foto: MUP Printscreen

Sve troje su negirali krivično delo i izneli su detaljnu odbranu u prisustvu svog advokata Slavke Babić.

– Branili su se time da je oštećeni sa njima u zajedničkom domaćinstvu živeo od 2009. godine gde je imao sve uslove za život, svoju sobu i automobil. Naveli su je u pitanju lice, koje je inače invalid bez jedne noge, svakodnevni konzument droge i da se bavio prosjačenjem unazad 20 godina, i pre nego što je došao da živi kod njih – navodi za Blic izvor blizak slučaju.

Prema rečima izvora, oni su rekli i da im je oštećeni povremeno davao novac u iznosu od 20 hiljada dinara koji je išao u kućni budžet, čime je time doprinosio domaćinstvu kao i ostali članovi, a da je išao da prosi doborovoljno kako bi imao novac za svoje potrebe i za drogu.

Naveli su još i da su ga gledali kao člana porodice i pružili mu krov nad glavom.

Podsetimo, oni su privedeni zbog osnovane sumnje da su kao članovi kriminalne grupe u periodu od decembra 2014. do oktobra 2021. godine, na teritoriji Srbije, koristili teške životne prilike četrdesetdvogodišnje osobe sa invaliditetom i eksploatisali ga tako što su ga terali na prosjačenje, govoreći mu da kao član porodice treba da joj doprinosi. On je bio u obavezi da, bez obzira na vremenske prilike, prosi na prometnim raskrsnicama u Beogradu šest dana u nedelji i dnevno preda osumnjičenima minimum 100 evra, navodi se u policijskom sapštenju.

Eksploatacijom žrtave trgovine ljudima, članovi kriminalne grupe, na mesečnom nivou, kako se sumnja pribavljali su protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 3.000 evra, a novac su koristili za sopstvene potrebe.

Prilikom pretresanja stana i drugih prostorija kod osumnjičenih pronađeno je i priveremeno oduzeto 650 evra, 18.000 dinara , kao i više mobilnih telefona.

Izvor: Kurir, Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button