Kavčanima oružije nabavljao Srbin iz Slovačke

Slovenačka ćelija kavačkog kriminalnog klana kupovala je oružje u Slovačkoj koje je potom preprodavala drugim kriminalnim organizacijama i naplaćivala u kokainu ili heroinu.

Automatskim i poluautomatskim oružjem snabdevao ih je navodno državljanin Srbije, koji je iz kućnog pritvora organizovao predaju pištolja kavčanima, a potom su ga dalje švercovali preko granica država EU i u Srbiju, piše u krivičnoj prijavi koju je slovenačka policija podnela tamošnjem specijalnom državnom tužilaštvu protiv više desetina članova klana.

Foto: Profimedia

Krajem maja 2019. godine u Beogradu su oružjem snabdeli i starijeg Crnogorca mršavije građe. On ih je u prestonici Srbije navodno sačekao sa osumnjičenim Filipom Vrzićem i preuzeo sedam „škorpiona“ za probu.

– Vrzić ga je dovezao svojim „BMW X5“ – piše u dokumentima slovenačke policije gde se precizira da su kriminalce snabdevali pištoljima „glok“ i „CZ“, a u nekoliko navrata i „škorpionima“.

Vrzić je u maju 2020. godine svojim saradnicima navodno naredio da u Holandiju prošvercuju dve snajperske puške, a potom i pištolje u Srbiju.

Slovenačka policija uz pomoć kolega iz drugih država ušla je u trag ljudima koji su za klan kupovali oružje koristeći falsifikovana dokumenta i dozvole za nošenje oružja. To su učinili iako su na svim oduzetim pištoljima bili izbrušeni serijski brojevi, a sastavljani su od nekoliko komada oružja istog proizvođača.

U istrazi su im pomogli i predstavnici Europola preko kojih su od proizvođača oružja za svaki komad dobili podatke kojoj prodavnici je isporučen, a preko njih su došli i do kupaca.

Utvrdili su i da je posebnost nekoliko pištolja koji su završili u rukama članova klana koji su delovali u Sloveniji bila to što su imali narandžaste cevi. Slovenačka policija otkrila je navodno i u kojim krivičnim delima je korišćeno oružje kojim su kavčani snabdevali kriminalce, a neki pištolji oduzeti su i od njihovih članova.

U krivičnoj prijavi piše da su kuriri pištolje krili u kabini kamiona i to u metalnom sanduku kreveta. Na taj način prevozili su ih od „dobavljača“ u Slovačkoj do kupaca u Holandiji, Sloveniji i Srbiji.

– Vrzić je nelegalno oružje kupovao u Bratislavi od državljanina Srbije koji je u to vreme bio u kućnom pritvoru. Prema njegovim uputstvima oružje je isporučio neidentifikovani muškarac – piše u krivičnoj prijavi.

Objašnjeno je da im je taj muškarac oružje predavao u četvrti Ružinov u Bratislavi.

U prijavi je objašnjeno da je ta zločinačka grupa između 22. februara i 29. aprila 2019. godine iz Slovačke u Holandiju pet puta prošvercovala veće količine poluautomatskih pištolja.

– Nakon svake predaje oružja u Holandiji članovi grupe su se vraćali sa kokainom u Sloveniju – piše u prijavi.

Slovenačka policija, podsetimo, 14. maja razbila je tamošnju ćeliju kavačkog kriminalnog klana i osumnjičila najmanje 60 osoba za šverc droge, oružja i nezakonito prebacivanje miliona zarađenih od tog posla iz Španije u Beograd.

Identifikovali su 48 članova, a prijavu su podnijeli i protiv više desetina neidentifikovanih članova te organizovane kriminalne grupe sa kojima su komunicirali putem kriptovane Skaj aplikacije.

Policija je otkrila da je u toj grupi bilo 20 državljana Slovenije, 12 osoba iz Srbije, osam iz Bosne i Hercegovine, petoro iz Hrvatske, zatim dva crnogorska državljanina i jedan iz Makedonije.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button