Crni bilans žestoke vožnje! Od početka godine poginulo 19 motociklista, evo kako da izbegnete nesreću

U sudaru sa putničkim vozilom na licu mesta je poginuo vozač motocikla na putu Šabac-Loznica. Od početka godine poginulo je 19 motociklista, a povređeno više od 200. Glavni uzroci su brzina, loša obuka i akohol koji su sve prisutniji.

U Asocijaciji za bezbednost motociklista kažu da je situacija u saobraćaju takva da ako vozite motocikl imate 60 puta veću mogućnost da stradate, nego da vozite automobil. Ova sezona je počela lošom statistikom, a krivi su podjednako i motociklisti i vozači automobila, piše RTS.

FOTO: ILUSTRACIJA / RAS SRBIJA

Nasilnička vožnja

Vladimir Jeftić iz Asocijacije za bezbednost motociklista ukazuje da vožnja 15 odsto motociklista može da se okarakteriše kao nasilnička.

– Najgore je provlačenje između vozila koja se kreću – naglašava Jevtić.

Problem prave i vozači koji ne vide motocikliste i ne obraćaju pažnju na njih, a najčešće ni motociklisti ne daju pokazivač pravca.

Rizik smanjuju oprema i kaciga

Jeftić ukazuje da rizik od pogibije i politraumatskih povreda motocikliste u sudaru sa automobilom 32 puta veći.

– Rizik stradanja možete smanjiti korišćenjem zaštine opreme, ali kaciga nije dovoljna. Mora se koristiti i druga motociklistička oprema koja je visoko uočljiva – naglašava Jeftić.

U preglednom izveštaju Agencije za bezbednost saobraćaja 2019. godine navodi se da se u proseku, godišnje u Srbiji registruju 1.673 saobraćajne nezgode u kojima je jedan od učesnika bio motocikl ili moped.

U tim nesrećama život izgubi oko 50 osoba, a njih 1.448 bude povređeno.

IZVOR: Blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button