18 lekara ide pred sud časti zbog lečenja pacijenata Ivermektinom

Oni mogu odgovarati prekršajno, što povlači moguću novčanu kaznu i oduzimanje licence, ali i krivično za nesavesno lečenje, za šta je moguća sankcija i do tri godine zatvora

Robija / Ilustracija, Foto: Profimedia

Lekarska komora Srbije (LKS) po prijavi zdravstvene inspekcije, a po službenoj dužnosti, pokrenula je postupak pred sudovima časti LKS protiv 18 lekara za koje postoji osnovana sumnja da su savetovali i lečili pacijente od kovida 19 lekom „ivermektin“, saopštila je ova komora.

LKS je poručila da će javnost biti obaveštena o donetoj presudi nakon okončanja ovog postupka, ali i apelovala na građane da zdravstvene usluge i savete traže isključivo u registrovanim državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

Direktor komore dr Milan Dinić juče nije hteo za Kurir da precizira za koja se dela ovih 18 lekara terete i koje su moguće sankcije protiv njih, ali se nedavno, komentarišući Vajber grupu o „ivermektinu“, u kojoj je bilo i lekara, pozvao na prekršaj iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

– Zabranjeno je pružanje zdravstvene usluge van ustanove – rekao je on za RTS.

Podsetimo, Zakon o zdravstvenoj zaštiti u članu 160 zabranjuje pružanje zdravstvene zaštite od strane zdravstvenog radnika van zdravstvene ustanove, odnosno privatne prakse, a u suprotnom nadležna komora zdravstvenih radnika zdravstvenom radniku oduzima licencu. Za kršenje ovog člana zakona predviđena je i prekršajna novčana kazna od 40.000 do 120.000 dinara (član 257).

Međutim, kako Kurir nezvanično saznaje u Ministarstvu zdravlja, neki lekari će odgovarati prekršajno, a neki krivično, zavisno od toga šta inspekcija utvrdi u svakom pojedinačnom slučaju.

– Za pokretanje prekršajne prijave dovoljan je inspekcijski nadzor, a za krivičnu uključivanje policije i tužilaštva. Prekršajno mogu da odgovaraju za zabranu pružanja zdravstvenih usluga van ustanova, a krivično im se na teret mogu staviti nesavesno lečenje i ugrožavanje zdravlja ljudi. Vrlo je verovatno da će se svima automatski staviti na teret nesavesno lečenje jer su preporučivali lek koji kod nas nije registrovan za ljudsku upotrebu – rekao je sagovornik Kurira.

Prethodno je, podsetimo, i ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao da će se smatrati da lekari koji preporučuju upotrebu tog leka narušavaju zdravlje i život građana Srbije, pa će, u skladu s tim, i snositi odgovarajuće posledice. Pa tako, prema Krivičnom zakoniku, za krivično delo protiv zdravlja ljudi – nesavesno pružanje lekarske pomoći – predviđena je kazna zatvora od tri meseca do tri godine (član 251).

– Lekar koji pri pružanju lekarske pomoći primeni očigledno nepodobno sredstvo ili očigledno nepodoban način lečenja ili ne primeni odgovarajuće higijenske mere ili uopšte očigledno nesavesno postupa i time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog stanja nekog lica kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine – navedeno je u članu 251 KZ.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button