Za Dan državnosti predsednik Srbije odlikovao pripadnike MUP-a

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, posthumno je danas, povodom Dana državnosti, Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena odlikovao načelnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova generala policije Predraga Marića.

Za revnosnu službu, iskazanu hrabrost i lično herojstvo, zlatnim i srebrnim medaljama predsednik Vučić odlikovao je još četiri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin zahvalio je predsedniku Vučiću što vodi računa o svim hrabrim ljudima i što ne dopušta da se njihova vredna i velika dela zaborave i da prođu bez nagrade i zasluge.

„Na Sretenje se srela ustanička i zakonodavna Srbija. Na Sretenje se sretnemo sa onima koji su najbolji među nama i onima koji nam pokažu kojim putem bi trebalo da idemo“, istakao je ministar Vulin.

Ministar policije je naglasio da Srbija može da se sretne sama sa sobom kada god vidi ovakve ljude i da bude ponosna na ono što je činila, na ono što ju je činilo vrednim ponavljanja, ali i na ono što ćemo moći da prenesemo svojoj deci.

„Svim građanima Srbije, svim Srbima gde god da žive, želim sretan današnji praznik i da im kažem da budu ponosni, pouzdani i sigurni, jer ćemo sa ovakvim ljudima još dugo trajati slobodni“, poručio je ministar Vulin.

Posthumno odlikovanje, koje je dodeljeno Predragu Mariću, primila je njegova ćerka Mina, a načelniku Sektora za vanredne situacije orden je dodeljen za naročite zasluge u rukovođenju Sektorom za vanredne situacije, natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti u izgradnji, održavanju i unapređenju kapaciteta Republike Srbije da preventivno deluje na rizike, da odgovori na izazove i ublaži posledice različitih katastrofa.

Zlatnom medaljom za revnosnu službu odlikovan je policijski službenik Odseka za suzbijanje krvnih delikata Stojanče Stošić, kome je ovo priznanje dodeljeno za zasluge i izuzetne rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije.

Srebrnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva odlikovani su Slavoljub Spasenović, pripadnik Posebne jedinice policije Policijske brigade, kao i Mirko Kešeljević i Nikola Kilibarda, policijski službenici Policijske uprave u Novom Sadu.

Spasenović od 2001. godine radi u Policijskoj brigadi i učestvovao je u svim visokorizičnim zadacima, a tokom 2020. Godine, kao komandir Odeljenja, istakao se hrabrošću i požrtvovanošću u izvršavanju bezbednosnih zadataka.

Kešeljević i Kilibarda, koji su 23. aprila prošle godine iz požara koji je zahvatio kuću porodice Hromiš u Vrbasu, spasli majku sa četvoro dece, a zatim se vratili u kuću koja je gorela da bi iz nje spasli i oca dece, koji je ležao onesvešćen. Ova dvojica hrabrih policajaca evakuisala su i dve porodice iz susednih kuća koje su bile ugrožene požarom.

Mirko Kešeljević i Nikola Kilibarda ističu da su počastvovani medaljom kojom su odlikovani, koja je kaku ističu, veliki ponosa, ali i odgovornost da budu još bolji i efikasniji.

„Orden za mene predstavlja veliku čast , posebno što nosi ime našeg najvećeg heroja o čijim se delima vekovima prepričava, a to je Miloš Obilić“, istakao je Kešeljević.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button