Veliki uspeh gimnazijalke iz Vranja

VRANJE – Na Međunarodnom konkursu ilustracija ,,Mi smo Dostojevski“ u organizaciji Ruskog doma, a povodom 200. godišnjice rođenja Fjodora Dostojevskog, pobedila je Vedrana Gačić, učenica Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju.

Na konkursu je bilo moguće učestvovati iz bilo koje zemlje sveta napravljenom ilustracijom samostalno odabranog dela velikog ruskog pisca u formatu po želji. Konkurs se završio 26. avgusta, a pobednici će dobiti specijalne nagrade Ruskog doma.

– Drago mi je što je organizovan ovaj konkurs gde je i doprinos kandidata trebalo da zadovolji visoki standard i pokaže radovanje zato što je autor kakav je Dostojevski postojao, što možemo da čitamo njegova dela i pokažemo poznavanje istih na kreativni način. Čast mi je što se moj rad figurira kao najbolji i zadovoljstvo mi je da takvo priznanje dobijem kao predstavnica Srbije, Vranja i svoje škole! – rekla je Vedrana.

Vedrana, gimnazija
foto: T.S., Privatna Arhiva

Kazala je da je u procesu stvaranja jedino teško bilo odlučiti koje delo iz tako bogatog korpusa izvanrednih i inspirativnih dela Dostojevskog odabrati.

-Moj rad predstavlja vrlo lepu, ređe poznatu kratku priču Dostojevskog – „Malьčik u Hrista na ёlke“.

Ova priča me je posebno inspirisala i odmah sam je zamislila kao strip, osmislila sam razvoj radnje stripa te ilustrovanjem i odabirom relevantnih delova teksta tu ideju realizovala. Drago mi je što taj rad sada, precizno kao što to čini bazično delo Dostojevskog, prati želju ovog velikog pisca da probudi savest u ljudima i pomaže da svet posmatramo očima deteta.

Dopada mi se spoj konceptualnog razmišljanja, originalnosti kao i izrazitog individualnog talenta koji je ovaj konkurs iziskivao.

– Ovo učešće i priznanje ulepšali su mi leto- dodala je Vedrana.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button