Ukoliko radite brzi antigenski test zbog Kovid propusnice, o ovome obavezno vodite računa

Ukoliko je prošlo više od sedam meseci otkako ste primili drugu dozu vakcine, treću niste još, a hteli biste u neki ugostiteljski objekat posle 22 sata, ili ukoliko ste nevakcinisani, a imate istu želju, rešenje je brzi antigenski test koji važi 48 sati. Lepo pokažete digitalni zeleni sertifikat, a u njemu je zavedeno da ste negativni.

Ali nije baš tako. Ukoliko ga uradite u državnoj ustanovi, sve će biti u redu, a ukoliko se odlučite za privatnu ustanovu, on vam uopšte neće vredeti. Iako privatnici imaju odobrenje da rade brze antigenske testove, rezultati se ne zavode u kovid propusnicu. Isti slučaj je i s lečenjem kod privatnika. Antigenski test u privatnoj klinici, recimo, pokaže da ste pozitivni, tamo možete da dobijete i terapiju. Međutim, ništa od toga neće biti zapisano u sertifikatu!

0557333835, koronavirus, korona virus, PCR test, testiranje
foto: Profimedia/giovanni cancemi / Alamy

Dr Mirjana Sarkić, predsednica izvršnog odbora za odsek laboratorije Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije, rekla je za Kurir da bi ovaj problem mogao da bude rešen jer je prošlog petka održan sastanak s predstavnicima „Batuta“ i Vlade, na kojem su privatne klinike dobile obećanje da će to biti regulisano.

– Privatni zavodi za laboratoriju i dijagnostiku su od Ministarstva zdravlja dobili dozvolu da rade testove na antitela i antigenske testove na kovid. Ako nam je već dozvoljeno da radimo testove, ne vidim razlog zašto oni ne bi mogli da uđu u kovid sertifikat – kaže dr Sarkić:

– Ti naši testovi su priznati u mnogim državama i u Evropskoj uniji, jer ispunjavaju sve neophodne uslove o validnosti. Mnogi građani su radili testove kod nas pre putovanja i slobodno mogli da putuju. Međutim, problem se javio 28. oktobra donošenjem nove uredbe, kojom je rečeno da se građanima ne priznaju testovi urađeni u privatnim laboratorijama za kovid sertifikate kako bi mogli da borave u ugostiteljskim objektima posle 22 sata.

Ona navodi i da privatne klinike uredno na dnevnom nivou šalju podatke o broju urađenih testova, o broju pozitivnih i negativnih slučajeva, ali da ti podaci ne ulaze u državne podatke u broj novozaraženih na dnevnom nivou u Srbiji.

– Prošlog petka smo razgovarali s predstavnicima Javnog instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ i Ministarstva zdravlja i dobili smo obećanje da će se omogućiti da se podacima pridruže i naši izveštaji na dnevnom nivou. Prosto nema razloga da to ne bude priznato. Ljudi su posle te odluke besni jer je ovo jedna velika diskriminacija i za njih pre svega, a onda i za sve privatne klinike. Imamo obećanje da ćemo i mi preko portala E-uprave moći da unosimo broj pozitivnih pacijenata.

Kurir je poslao pitanja i Ministarstvu zdravlja, Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, iz koga su nas uputili na Kancelariju za informacione tehnologije i elektronsku upravu, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovore na pitanja.

Dr Mirjana Sarkić

Ne važe testovi na antitela

– Ono što takođe smatramo nepravdom je da se ne priznaju ni izveštaji o urađenim testovima na antitela iz privatnih laboratorija iako smo dobili dozvolu da ih radimo – kaže dr Mirjana Sarkić.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button