Srbija može da bude mirna i sigurna čak i u najvećim katastrofama

U operativno-taktičkoj vežbi „Sistem 2021“, sprovedenoj na 50 lokacija u 24 grada i 26 opština u Srbiji, učestvovalo je 8.000 ljudi, pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, Vojske Srbije, Gorske službe spasavanja, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, jedinica lokalne samouprave i vodoprivrednih preduzeća.

Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da je najveća vežba civilne zaštite i Sektora za vanredne situacije otkako je nastala moderna Srbija uspela i da je pokazala efikasnost, sposobnost svih subjekata zaduženih za reagovanje u vanrednim situacijama.

Aleksandar Vulin
foto: MUP

Vulin je prisustvovao vežbi spasavanja i evakuacije građana na Drini kod Loznice.

– Predsednik Aleksandar Vučić mi je pre godinu dana naredio da se organizuje ovakva vežba, u kojoj ćemo videti kako svi zajedno funkcionišemo i kako svi delovi našeg društva koji treba da zaštite naše građane mogu i treba zajedno da rade. Ponosan sam što smo i to naređenje i zadatak ispunili – rekao je ministar i zahvalio svim učesnicima vežbe.

– Osam hiljada ljudi je pokazalo koliko smo efikasni i sposobni i da Srbija može da bude mirna i sigurna, jer ima ko da brine o njoj, čak i u trenucima najvećih katastrofa.

Na vežbi na Drini sa srpskim vatrogascima učestvovali su i pripadnici civilne zaštite Republike Srpske.

– Pokazali smo da između Srba ne može i ne treba da bude granice, a da smo posebno tu jedni za druge kada god treba i gde god treba – naglasio je ministar Vulin.

Pirot

Evakuacija usled opasnosti od poplava

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Pirotu Miljan Pančić rekao je da je taktička pretpostavka da je, usled višednevnih obilnih padavina, došlo do prelivanja vode preko brane u Zavojskom jezeru, a prvo naseljeno mesto na udaru je selo Temska. Vršena je simulacija evakuacije dece iz škole u selu Temska i njihovo zbrinjavanje u Pirotu.

Leskovac

Požar na visini u urbanoj sredini

Požar je, navodno, zahvatio više kancelarija u osmospratnici. Načelnik Sektora za vanredne situacije u Leskovcu Ivica Ranđelović rekao je da je bio cilj da se evakuišu osobe koje nisu uspele da izađu u situaciji kada ima dosta dima, kao i zbrinjavanje povređenih.

Loznica

Zajedničko spasavanje iz Drine

Kod Loznice na Drini mogla je da se vidi prekogranična saradnja u zajedničkoj akciji spasavanja u vodi i sa obale u kome su učestvovali pripadnici Sektora za vanredne situacije, MUP, Žandarmerije, helikopterske jedinice MUP, Crvenog krsta Srbije i Republike Srpske, kao i Uprave za civilnu zaštitu Republike Srpske uz sadejstvo Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Niš

Zemljotrese jačine 6,2 Rihtera

U Nišu je prikazan scenario u slučju zemljotresa 15 kilometara severno od tog grada jačine 6,2 stepena Rihterove skale. Načelnik Sektora za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović rekao je da su imali aktivnosti na osam lokacija. Na tri tačke evakuisani su građani, studenti i vršena preventivna evakuacija radnika iz radne zone Sever.

Užice

Pucanje brane na jezeru Perućac

Na jezeru Perućac prikazano je pucanje brane u hidroelektrani usled zemljotresa s druge strane reke Drine, u Republici Srpskoj. Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Užicu Saša Cicvarić kaže da je preko 100 učesnika bilo na vežbi i imali su nekoliko zadataka – gašenje požara usled pada dalekovoda, evakuaciju zaposlenih, rad sa opasnim materijom usled pucanja trafoa i izlivanja 17 tona trafo-ulja, a dva radnika su usled panike pala u jezero i timovi za spasavanje na vodi su dejstvovali.

Zrenjanin

Vatra u podzemnom skladištu gasa

U Zrenjaninu je prikazana reakcija nadležnih kada dođe do požara na bušotini gasa. Prvi su došli pripadnici industrijske vatrogasne jedinice, kao i profesionalni vatrogasci iz Zrenjanina i okolnih mesta. Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Zrenjanina Goran Marjanović kaže da je vežba bila simulacija gašenja požara u podzemnom skladištu Banatski Dvor.

Kruševac

Nekontrolisano curenje hlora

U Kruševcu je, navodno, usled kvara na ventilu u sladištu kompleksa „Binkomerca“ došlo do nekontrolisanog curenja hlora u gasovitom stanju u trenutku kada se u pogonu nalazilo 15 radnika. Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kruševcu Aleksandar Lazarević kaže da je cilj bio da se havarija sanira i da vatrogasna jedinica vodenom zavesom neutrališe hlor.

Kraljevo

Borba s poplavama

U Kraljevu je prikazana borba s poplavama. Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Dejan Seizović kaže da je usled obilnih padavina došlo do naglog porasta reke Ibar i ugrožavanja stanovništva. Radilo se na evakuaciji i prebacivanju stanovnika na drugu obalu.

Bor

Autobus sleteo u provaliju

U Boru je demonstrirana vežba spasavanja velikog broja povređenih putnika iz autobusa koji je s mosta sleteo u provaliju. – Grad Bor je izuzetno organizovan kada je reč o vanrednim situacijama, između ostalog i zbog iskustva iz rudnika – rekao je gradonačelnik Bora i komandant Štaba za vanredne situacije u Boru Aleksandar Milikić.

Kragujevac

Spasavanje nakon razornog zemljotresa

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Kragujevca pukovnik Nenad Milošević opisao je vežbu koja je održana u Kragujevcu. Scenario je spasavanje nakon razornog zemljotresa jačine 7 jedinica Rihterove skale. Posle zemljotresa došlo je do obrušavanja dela fabričkog objekata.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button