Seničić: Uvođenje digitalnih sertifikata o vakcinaciji je pozitivna stvar za turizam

Direktor JUTA Aleksandar Seničić izjavio je juce da je to što EU razmatra uvođenje tzv. digitalnih sertifikata o vakcinaciji svakako pozitivna stvar za turizam, ali da vakcinacija ne sme da bude uslov za putovanja.

alo.rs

Stav Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je da u ovom trenutku ne bi trebalo uvoditi kovid-pasoše, kaže direktor kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša, uz naglasak da bi to dovelo do velikih nejednakosti.

Lideri EU su sinoć na redovnoj video konferenciji posvećenoj borbi protiv pandemije kovida 19 pokazali da postoji sve veća podrška tzv. digitalnim sertifikatima o vakcinaciji koji bi se zasnivalii na zajedničkim evropskim kriterijumima za ulazak u zemlje članice i otvranje društva nakon pandemije. Direktor JUTE Aleksandar Seničić napominje da to još nije priča o tzv. kovid-pasošima jer bi oni bili mnogo obuhvatniji od pomenutih sertifikata.

Seničić objašnjava da bi kovid-pasoš trebalo da bude dokument koji bi prihvatao sve vrste dokumentacije koja bi potvrđivala da je neko bezbedan putnik.

„Ipak, suvereno je pravo svake države da odlučuje kako se ulazi na njenu teritoriju“, dodao je Seničić.

Senicic pretpostavlja da će verovatno biti posebni prelazi za ljude sa tim serfitikatima, zatim posebni punktovi za nasumično testiranje i verovatno određeni deo sa brzim čitačima kju-ar koda gde će moći da se prati ko ima negativna PCR ili neki drugi test. Ističe da će već od aprila ili maja granice biti otvorene u najvećem broju zemalja koje nas turistički interesuju, ali ne i zemlje Zapadne Evrope.

Stav Svetske zdravstvene organizacije je da u ovom trenutku ne bi trebalo uvoditi kovid-pasoše, kaže direktor kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša, uz naglasak da bi to dovelo do velikih nejednakosti.

Ivanuša kaže da vakcina na globalnom nivou nema dovoljno i da bi uvođenje pasoša, koji ima za cilj slobodno putovanje u Evropskoj uniji uprkos pandemiji koronavirusa, pomešalo prioritetne grupe za vakcinaciju, te da bi „ljudi trčali za vakcinom“.

On je tako prokomentarisao najave iz EU da bi pre leta mogle biti dostupne digitalne potvrde o vakcinaciji, koje će ljudima omogućiti da nesmetano putuju po Evropi, bez obzira na pandemiju koronavirusa.

izvor: tanjug

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button