Saobraćajna policija bi uskoro mogla da oduzima vozila zbog nasilničke vožnje

Saobraćajna policija bi uskoro mogla da oduzima vozila zbog nasilničke vožnje. Ovaj vid kažnjavanja mogao bi da bude uvršten u predlog izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju, koji će biti razmatran tokom 2021.godine.

Da li će bahati vozači, zbog nasilničke vožnje uskoro ostajati bez svojih automobila? O ovoj drakonskoj meri sve više se razmatra i polemiše u poslednje vreme. Predlog će najverovatnije biti uvršten u izmene i dopune Zakona o bezbednosti u saobraćaju, koji će se pred poslanicima naći tokom godine.

Ideja o oduzimanju vozila nije nova. Prvi put se našla u nacrtu Zakona o bezbednosti saobraćaja 2014.godine. Tada taj predlog nije usvojen u Skupštini, kao ni dve godine kasnije.

Podsećanja radi, prema aktuelnom zakonu pod nasilničkom vožnjom smatraju se četiri situacije:

1) kada vozač dva ili više puta prođe kroz crveno svetlo i ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od 10 minuta,
2) kada vozač pretiče kolone vozila preko pune linije
3) kada vozač na putu u naselju vozi brzinom koja je za više od 90 kilometara na sat veća od dozvoljene, odnosno van naselja brzinom koja je za više od 100 kilometara na sat veća od dozvoljene,
4) kada vozač upravlja vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, sa više od dva promila.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button