“Sa verom u Boga, za veru Pravoslavnu!“ Pravoslavni vojni red vitezova Templara

Šta je Pravoslavni vojni red vitezova Templara?

Pravoslavni vojni red vitezova templara je organizacija čiji je cilj očuvanje i promocija srpske tradicije i kulture i vere pravoslavne. Zalažemo se za ekonomski i vojni savez pravoslavnih zemalja, vraćanje obaveznog vojnog roka, za tradicionalnu porodicu kao stub države, odbranu srpskih svetinja ma gde se nalazile. Naš moto je „Sa verom u Boga, za veru Pravoslavnu!“

Foto: Pravoslavni vojni red vitezova Templara

Koje su aktivnosti Templara u Srbiji?

Mi smo u miru humanitarci, u ratu vojnici. Bavimo se humanitarnim radom, prikupljamo garderobu, nameštaj, tehniku i to prosleđujemo onima kojima je to potrebno u Srbiji. Pomažemo deci koja se bave sportom plaćajući im treninge ili odlaske na takmičenja. Vršimo razne edukacije na temu bezbednosti, samostalno ili sa drugim organizacijama. Često organizujemo odlaske u pravoslavne manastire i crkve.

 

Da li se vojni red vitezova zalaže za obavezno služenje vojnog roka?

Da. Naš red se zalaže za vraćanje obaveze služenja vojnog roka. To je nešto što fali omladini i što će sigurno od njih napraviti ljude. Pored toga, probudiće se duh patriotizma. Bićemo spremni, ukoliko zatreba, da branimo našu zemlju. Ono za šta se zalažemo kada je u pitanju vojska, jeste i promena sadašnjeg naziva, smatramo da bi trebalo da se zove Srpska Vojska. Isto tako, zalažemo se za uvođenje obaveznog predmeta u srednje škole koji bi za cilj imao predvojničku obuku.

 

Šta predstavlja Kosovo i Metohija Pravoslavnom vojnom redu vitezova Templara?

Kosovo i Metohiju smatramo nekom vrstom lične karte našeg naroda i to će uvek za nas biti deo Srbije. Iako je taj deo Srbije trenutno pod okupacijom, verujemo da će se sloboda dogoditi. Baš zato moramo mladim naraštajima stalno govoriti da su Kosovo i Metohija deo Srbije.

 

Da li imate saradnju sa sličnim redovima u pravoslavnim zemljama kao što su Rusija ili neke u okruženju?

Da, imamo saradnju sa nekoliko pravoslavnih redova iz Rusije i sa jednim redom iz Grčke. Ta saradnja je veoma neophodna jer vera je ono što može da nas ujedini.

 

Ko može postati član Pravoslavnog vojnog reda vitezova Templara i na koji način?

Mi smo strogo vojni red i kod nas je prisutna vojna disciplina i hijerarhija. Nismo usvojili klasične nazive koje koriste sve templarske organizacije, već smo primenili nazive vojničkih činova. U našem redu ima i muškaraca i žena a molbu za članstvo može da popuni svako ko je kršten u pravoslavnom hramu. To je ujedno i najvažniji uslov.

 

Stevan Đokić
Pravoslavni vojni red vitezova Templara

Izvor: nacionalist

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button