Pravoslavni vernici danas započinju veliki post koji će trajati sve do Vaskrsa

Vaskršnji post je najznačajniji post za pravoslavne hrišćane i predstavlja pripremu za najradosniji hrišćanski praznik Uskrs (Vaskrs). Naziva se još i Sveta četrdesetnica ili Časni post i mnogo je stroži od Božićnog posta.

Sem uzdržavanja od vrste i količine hrane, post podrazumeva i uzdržavanje od loših misli i dela. Telesni post ne doprinosi duši ako nije u skladu sa nastojanjima da se čovek promeni, da suzbije svoje nagone i obuzda svoju volju i njene prohteve, ali treba da pojača molitvu, razbukta u sebi ljubav prema Bogu i bližnjemu i da otvori dušu za praštanje i srce za pomoć drugima.

Prva nedelja Velikog posta se naziva i Čista, jer se veruje da se u tim prvim danima posta u molitvama čuje vapaj duše koja se čisti.

Vaskršnji post podrzumeva konzumiranje hrane pripremljene na vodi, a jedino je za vreme Cveti, Blagovesti i Lazareve subote dozvoljeno jesti ribu.

U različitim krajevima Srbije u toku prve nedelje posta poštuju se različiti običaji.

Čisti ponedeljak ili čisti ponedelnik je prvi dan Uskršnjeg posta.Na Čisti ponedeljak ženska čeljad se sprema za veliki hrišćanski praznik i čisti kuću, a deca i odrasli se kupaju, šišaju i briju. U većini domaćinstava u Srbiji na taj dan menjala se slama u slamaricama jer se verovalo da toga dana ona nema buva. Istog dana su se slamarice i prale.

Prvi ko uđe u kuću na Čisti ponedeljak naziva se „kvočka“. U Republici Srpskoj tu osobu posade „na legalo“ to jest na prostrtu slamu pored ognjišta pa je časte kuvanom rakijom i pogačom.

Do Čistog četvrtka, u nekim mestima, običaj je da se ne jede kašikom, ognjišta se ne pale, jede se ranije spremljena hrana. Za muškarce ponegde važi pravilo da do večeri uopšte ne jedu, a devojke ne nose nikakav nakit, ne igra se i ne peva i sve je u znaku tišine.

Smatra se da je veoma važno da uveče cela porodica bude na okupu, a deca kokaju kokice, što je mnogima jedina večera.

U južnoj Srbiji na Čisti četvrtak prave se posebni kolači koji se daju stoci na Teodorovu subotu – prvu subotu Velikog posta. Tog dana ponegde se ugovaraju svadbe za dane posle Vaskrsa. U planinskim krajevima čobani slave ovaj dan kao svoj praznik.

(Mondo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button