Patrijarh srpski g. Porfirije ustoličen je kao 57. poglavar SPC

Patrijarh srpski g. Porfirije ustoličen je kao 57. poglavar Srpske pravoslavne crkve. Za novog patrijarha se govori da važi za čoveka novog i modernog vremena. Stručnjaci ističu da je u pitanju ličnost koja je „objedinila sve elemente predanja koji su veoma važni za poglavara crkve“, ali i da je službi u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj pristupio bez predrasuda prema ljudima koji tamo žive i prema članovima srpske zajednice koji su ostali u Hrvatskoj.

FONET/TV

Profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu Vladan Tatalović je rekao da je imao priliku da nekoliko decenija bude uz novoizabranog patrijarha i da je u pitanju ličnost koja je po svemu predanjskog karaktera i koja je u sebi objedinila sve elemente predanja koji su za poglavara crkve veoma važni.
Naglasio je da je, istovremeno, u pitanju ličnost koja je u izvanrednim porivima radosti, ljubavi i dobrote uspela da nađe izuzetno dobar balans između lokalnog i univerzalnog u sebi, kao i da je jako neposredan i dostupan običnom čoveku.

Profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović rekao je da veoma ceni patrijarha Porfirija i da on to zaslužuje.

Istakao je da je na mesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog došao u vreme koje je i dalje bilo opterećeno predrasudama i stereotipima, ali da on sam nije imao predrasude prema Zagrebu, prema ljudima koji tu žive i prema članovima srpske zajednice koji su ostali da žive u Hrvatskoj.

Naglasio je da je to bilo potpuno šokantno i novo iskustvo za Zagreb, ali i da je bilo vrlo cenjeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button